– Jeg synes det er rart å bruke ordet «milliard» om den lille pølsebua som vi startet for 20 år siden. Men å snakke om en omsetning på en halv milliard … Jeg synes jo «milliard» ligger godt på tungen. Å ha vært med på å skape det er litt overraskende, jeg er litt stolt faktisk. Men så handler det om å komme videre, sier Kjetil Try.
Han er hovedeier og sjef i reklamebyrået Try as, som i tillegg til hovedbyrået består av søsterbyrået POL og performance marketing-byrået T/A Opt og tech-byrået APT.
I 2017 økte bruttoomsetningen i gruppen for første gang til mer enn en halv milliard kroner, mer presist 575 millioner kroner.
Fratrukket varekostnader, satt byrågruppen igjen med en såkalt byråinntekt på 240 millioner kroner og et resultat før skatt på 58 millioner kroner. Det er halvannen million kroner mindre enn året før, men gir likevel en resultatmargin på 24,1 prosent.
– Jeg kom fra et veldig tradisjonelt reklamebyrå. Å drive et selskap med både rådgivning, digitale tjenester og mediekjøp i tillegg er kjempespennende, sier Try.
«Må vi ha mail?»
Han erkjenner at han selv ikke er det fremste digitale hodet i virksomheten. Han blir stadig minnet om diskusjonen de hadde internt om behovet for epost da byrået startet for 20 år siden.
– Jeg husker jeg spurte: Må vi ha mail? Jeg synes det var et uhørt krav, og det hører jeg på hvert julebord. Nå er hovedvekten av dem som jobber i Try digitale spesialister, men vi leverer fremdeles godt på tradisjonell massekommunikasjon også, sier Try.
I kampen om laurbær teller publikumskåringen av årets «Gullfisk» i den hjemlige knivingen mellom reklamebyråene.
I helgen vant Try årets «Gullfisk» med reklamefilmen «Fjøsnissen» for Tine, etter å ha kapret ni av tolv finaleplasser i kåringen sammen med POL.
Tror ikke Aps storhetstid er over
Reklamemannen er kjent som venn og fortrolig rådgiver for tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg, som nå er generalsekretær i Nato. Try sier han har «vært med» på Aps side i alle stortingsvalg siden 1989.
Høsten 2017 gikk partiet på en smell og tapte valget, før partileder Jonas Gahr Støre gikk rett inn i en ny krise – hvor blant annet partiet konkluderte med at Trond Giske hadde brutt Arbeiderpartiets etiske retningslinjer mot seksuell trakassering.
Try tilhører ikke dem som tror dette betyr slutten for partiet.
– Støyen rundt dette hadde vært veldig bekymringsfull hvis det var valg om tre uker. Det er det ikke.
Han tilhører heller ikke dem som tror Aps storhetstid er over.
– Det er sikkert en stund til partiet klatrer over 40 prosent på meningsmålingene igjen, men det er bare tre år siden sist det var der. Dagens ledelse må vise at de er et interessant alternativ, med praktisk politikk og politiske løsninger, og at de er et parti for de 40 prosentene som sa de ville stemme på Ap den gang. Det har skjedd større undere før, selv om veien til 40 prosent akkurat nå kan synes lang, sier Try.
Omdømmet til partiet har fått en knekk, på samme måte som kjente merkevarer kan få en knekk når det dukker opp kritiske saker om dem. Men det meste kan repareres, ifølge Try.
– Noe av det vi som reklamebyrå gjør når det gjelder å bygge omdømme, er å bygge en forsvarsmur mot negativ omtale eller at det skjer ting du ikke har kontroll over. Hvis folk da i utgangspunktet har et godt øye til deg, kan du komme raskere tilbake etter å ha blitt utsatt for kritikk. Det er som med mennesker: Er det en fyr du aldri har trodd noe på som går på en smell, er det vanskeligere å komme tilbake, sier Try.(Vilkår)