– Denne kampanjen var tidsavgrenset. Den vil vi ikke kjøre igjen. Vi vil fortsette å informere forbrukerne om bærekraft og dyrevelferd, og når vi gjør det er vi opptatt av å presentere budskapet på en tydelig og balansert måte. Vi tar med oss innspillene fra Forbrukertilsynet, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura.

I sitt svarbrev til Forbrukertilsynet, som DN har fått innsyn i, bekrefter Nortura nå at de ikke vil kjøre denne markedsføringskampanjen igjen, og at de i fremtidig markedsføring knyttet til dyrevelferd vil være særlig oppmerksomme på hvordan de utformer budskapet.

– Forbrukertilsynet reagerte på reklamen og mente den var villedende. Er dere enige i det?

– Vi har vært i dialog med Forbrukertilsynet og vi er klar over at det er mange ulike og sterke meninger om kampanjen. Vi ser at vi burde vært mer informative og tydelige på det som var budskapet i overskriften.

– Hvordan kommer dere til å endre måten dere reklamerer for dyrevelferd i fremtiden?

– Jeg ønsker ikke kommentere hvordan reklamene våre kommer til å se ut, svarer Pedersen.

Endrer markedsføring

Forbrukertilsynet opplevde klagestorm etter at Nortura rykket inn en dobbeltsides Gilde-annonse i aviser som Dagens Næringsliv, VG, Dagbladet, Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og i flere av deres nettutgaver 20. og 22. juni.

Annonsene dukket opp dagen etter NRK-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» fra Piraya Film og dokumentarskaper Norun Haugen. Dokumentaren viser kritikkverdige forhold og mishandling av dyr på alle de 13 grisegårdene som ble filmet med skjult kamera over en periode på fem år.

Hovedpåstanden i annonsen var: «Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk og at dyra har hatt det bra». Forbrukertilsynet reagerte på utformingen av markedsføringen, og sendte deretter brev til Nortura.

Ingen sanksjoner

– Vi er fornøyde med at Nortura er enige med vårt syn og at de velger å trekke markedsføringen, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, til DN.

– Så Nortura får ingen sanksjoner?

– Nei, vårt hovedmål er at de endrer markedsføringen sin. Og når de gjør det, ser vi svært sjelden at det er nødvendig eller at vi har grunnlag for å gi økonomiske sanksjoner. Men markedsføringen knyttet til dyrevelferd, bærekraft og klima er områder vi vil følge nøye med på fremover, ettersom det krever et tydelig og balansert budskap som kommuniseres til forbrukeren på en ryddig måte, sier Haugseth.

Nortura skriver i brevet at de er positive til at Forbrukertilsynet tar opp påstander om dyrevelferd i markedsføring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.