– Vi stiller oss tvilende til at Gilde kan dokumentere at samtlige av deres griser har hatt det bra. Derfor mener vi Nortura bryter markedsføringsloven, sier direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Haugseth.

Torsdag rykket Nortura inn en dobbeltsides Gilde-annonse i aviser som Dagens Næringsliv, VG, Dagbladet, Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og i flere av deres nettutgaver.

Annonsene dukket opp dagen etter NRK-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» fra Piraya Film og dokumentarskaper Norun Hauge. Dokumentaren viser kritikkverdige forhold og mishandling av dyr på alle de 13 grisegårdene som ble filmet med skjult kamera over en periode på fem år.

– Vi har sendt et brev til Nortura fordi vi mener de bryter markedsføringsloven, sier Haugseth.

– Vil Nortura få gebyr?

– Det er for tidlig å si noe om. Vi sender alltid brev først, og vil vente på tilsvar og et eventuelt møte før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, sier hun.

Vil møte Forbrukertilsynet

Haugseth legger til at det er særlig påstandene i Gilde-annonsene om at man kan være trygge på at dyrene som brukes i produksjon av Gildes produkter har hatt det bra, samt tidspunktet for kampanjen som klagerne reagerer på.

Frem til onsdag 26. juni hadde Forbrukertilsynet mottatt over 100 henvendelser på den samme Gilde-kampanjen. Nå kaller de Nortura inn til et møte for å diskutere det tilsynet mener er villedende markedsføring.

– Når Gilde fremstiller det som om det ikke er noen brudd her, kan det påvirke folk til å velge Gilde heller enn andre merkevarer. Markedsfører du med etiske påstander vil det fort gi inntrykk av at produktet er mer etisk enn tilsvarende produkter på markedet. Det er ikke nødvendigvis tilfellet, sier Haugseth.

I brevet til Nortura påpeker Forbrukertilsynet at å fremme omsetningen av produkter ved å spille på folks dårlige samvittighet og bekymring for dyrevelferd, vil etter deres vurdering kunne være i strid med god forretningsskikk overfor forbrukerne.

På epost til DN svarer kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura at de har forståelse for at saken har vakt reaksjoner rett etter «Brennpunkt»-dokumentaren og at mange kan ha opplevd det provoserende.

– Vår hensikt var å synliggjøre veldig tydelig at vi mener det er en forskjell på det Gilde og Nortura gjør for å sikre god dyrevelferd, og ikke minst konsekvensene når vi oppdager alvorlige avvik. Vi vil nå møte med Forbrukertilsynet for å si litt om hvorfor vi mener det, og vi skal selvsagt gi et formelt svar innen fristen. Dette svaret ønsker vi å overbringe til Forbrukertilsynet først, og har derfor ikke flere kommentarer nå, sier Pedersen.

Nortura ute med nye annonser

Forbrukertilsynet bemerker også at Nortura senere har gått ut med nye annonser, blant annet i Aftenposten lørdag 22. juni, og at budskapet her er noe moderert.

Påstanden «Står det Gilde på pakka, så skal du være trygg på at dyra har hatt det bra», samt setningen i fet skrift nederst «Holder man ikke standarden for god dyrevelferd, så får man ikke levere kjøtt til Gilde», er imidlertid også problematisk opp mot forbudet mot villedende markedsføring, særlig sett i lys av den tidligere kampanjen to dager før hvor utformingen er svært lik, skriver Forbrukertilsynet i brevet til Nortura.

– Vi hadde en ny annonse på trykk forrige helg som fokuserte på de tiltakene vi har satt inn for å sikre at dyrevelferden er godt ivaretatt på våre gårder, og hvilke konsekvenser det har for bønder som bryter med god dyrevelferd, svarer Pedersen på spørsmål om begrunnelsen for de nye annonsene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.