- Det er greit nok at vi neppe får en svak kronekurs i i årene som kommer, men det er nyanser i forhold til hvor langt man skal la det gå, sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri.

Kronen er nå på sitt sterkeste på rekordhøye nivåer, og det får Sunde til å fortvile. Han mener kursen nå er håpløst sterk.

- Det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hodet, sier Sunde til DN.no.

Skal man tro sjeføkonom Jan Andreassen i Eika (tidligere Terra-gruppen) ligger hodet tynt an.

- Jeg tror mange har trodd at den sterke kronen er et midlertidig fenomen. Det er den ikke, sier Andreassen.







Les om den rekordsterke kronen: Olsen kan svare med rentekutt

Tror på nullrente i eurosonen i lang tid
Årsaken er at den norske kronen er og vil være preget blant annet av rentenivået i eurosonen, mener sjeføkonomen.

- Jeg tror i praksis at vi har nullrente i Europa i min levetid, sier Andreassen.

Han viser til at den økonomiske veksten i disse landene trolig være lav i flere år fremover som følge av høy arbeidsledighet og kraftig vekst i antallet eldre. Andreassen viser til at IMF anslår at eurosonen ha tosifret arbeidsledighet til 2018. Renten vil dermed trolig holdes lav i flere år fremover.

Sender pengene sine til høyere avkastning i Norge
I Norge, som har hatt og trolig vil ha en annen økonomisk utvikling enn disse landene, er rentenivået noe høyere enn i eurosonen og vil trolig også være det, mener Andreassen.

- Det er vanskelig å anslå rentedifferansen, men det vil kunne være rimelig å anta at Norges Bank vil akseptere en forskjell på et prosentpoeng, sier Andreassen.

Investorer vil dermed sende pengene sine til Norge for å få høyere avkastning, og bidrar da til å presse opp kronekursen.

Og dermed vil kronen holde seg sterk i årevis fremover, tror Andreassen.

Også Steinar Holden professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, tror det er en mulighet.

- Det er absolutt en mulighet for at kronen holder seg sterk i lengre tid, sier Holden til DN.no.

- Det er knyttet til at vi har et noe høyere rentenivå enn våre handelspartnere, og det ser ut til å fortsette fremover.

Han peker også på at den sterke norske utenriksøkonomien kan bidra til at kronen fortsetter å være sterk.

Men, påpeker Holden, kronen er en liten valuta, og erf#229en viser at kronekursen kan svinge mye.

- Det er ikke åpenbart at kronen vil være sterk lenge, dette er det betydelig usikkerhet om, sier Holden.

Vil ha store endringer
Dersom man, som Andreassen, tror at forholdene rundt oss vil føre til at kronen holder seg sterk, vil det være nødvendig å gjøre store endringer, mener Andreassen.

- Jeg mener at man har mistet kontrollen over både renten og valutakursen, sier Andreassen.

- Og for å si det på nerdemåten, når pengepolitikken blir eksogen må det meste annet bli endogent, sier sjeføkonomen.

Det betyr at når renten i stor grad blir bestemt av forhold utenfor Norges grenser, så må vi gjøre det mulig å endre på andre trekk ved det norske samfunnet i takt med konjunkturene.

- Det første vi må gjøre er å oppheve handlingsregelen for oljepengebruken. Det er vanskelig å holde fast ved en slik regel hvis EU holder renten nær null i år fremover, sier han.

Andreassen mener man også kunne vurdere å gjøre for eksempel mottaket av flyktninger mer fleksibelt, pensjonsalderen mer fleksibel, man kunne gjøre dokumentavgift på boliger og formuesskatt variabel i forhold til for eksempel boligprisenes og børsens utvikling.

- Den nye situasjonen gjør at vi trenger nye verktøy i kassen og nye virkemidler. Vi må tenke annerledes, sier Andreassen.

Liste med tiltak
Sunde og Norsk Industri legger onsdag formiddag frem sin konjunkturrapport for 2013. Der vil de også gi norske myndigheter klar beskjed om hvordan Norsk Industri mener at myndighetene håndterer den sterke kronen, og levere ett sett av forslag til hva myndighetene nå bør gjøre.

DN.no dekker pressekonferansen onsdag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.