Foreløpige tall viser at den samlede norske kraftproduksjonen i fjor var på om lag 146 terawattimer. Den forrige rekorden ble satt i 2000 da produksjonen var på 142,8 TWh.

– Høy fyllingsgrad ved inngangen av året og fem terawattimer mer tilsig enn normalt bidro til den høye produksjonen, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Det meste av kraftproduksjonen kom fra vannkraft. Vindkraft utgjorde rundt 1,5 TWh av den samlede produksjonen, mens varmekraft bidro med rundt 3,5 TWh.

Varmekraftproduksjonen gikk ned fra 2011 som følge av at gasskraftverket Kårstø hadde få driftstimer i 2012.

– I fjerde kvartal førte lavere temperaturer til økt forbruk, mens nedbør som la seg som snø førte til lavere tilsig. Det ble derfor en relativt kraftig nedgang i vannmagasinenes fyllingsgrad i årets siste kvartal, sier Sanderud.

Ved inngangen til fjerde kvartal var fyllingsgraden i de norske vannmagasinene på 91,6 prosent, som var 4,5 prosentpoeng mer enn normalt. Fyllingsgraden i magasinene ved årsskiftet endte på 70,4 prosent, som er 0,8 prosent under medianverdien.

Strømprisen i fjerde kvartal i fjor lå på rundt 27 øre per kilowattime, som er på nivå med prisen i fjerde kvartal året før.

Les også:
Strømprisen halvert på to år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.