Norge mottok 13,2 milliarder kroner i «i-hjelp» i form av billige varer fra utviklingsland i 2006. Dette er en økning på 770 millioner kroner fra året før.

Summen tilsvarer nesten 70 % av det Norge ga i u-hjelp samme år.

Hadde prisene på råvarer, jordbruksvarer, tekstiler, klær og sko vi importerer fra u-land utviklet seg på samme måte som prisene på alle varer som omsettes i Norge, måtte vi ha betalt 13,2 milliarder kroner mer for dem enn vi faktisk gjorde, skriver Framtiden i våre hender i en pressemelding.

Siden 1993 har Framtiden i våre hender beregnet Norges gevinst av at viktige eksportvarer fra utviklingsland siden 1980 har hatt en mindre gunstig prisutvikling enn den generelle prisutviklingen på varer som omsettes i Norge.

– Norge tjener stort på samhandelen med u-land. Det viser at størstedelen av bistandsbudsjettet heller bør ses på som takk for hjelpen, enn som veldedighet fra Norges side, sier Mekonnen Germiso, forskningsleder i Framtiden i våre hender.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.