Rabatten på olje med levering om tre til fem år har aldri vært så høy i forhold til spotprisene, skriver Financial Times onsdag.

Det betyr at markedet venter en markant økning i produksjonen de nærmeste årene, et syn som står i skarp kontrast til bekymringene som driver opp spotprisene fra dag til dag.

Bratt stigning
Hittil i år har prisen på et fat Brent fra Nordsjøen steget over 20 dollar til snaue 125 dollar onsdag formiddag.

De siste ukene er det spesielt frykten for en opptrapping av konflikten rundt Irans atomprogram som presser oljeprisen opp. EU vedtok i januar å boikotte iransk olje, og i forrige uke kom meldingen om at iransk eksport er redusert med 300.000 fat per dag.

Les mer: Kommer den arabiske våren hit kan oljeprisen dobles

Men i samme tidsperiode har terminkontrakten for olje med levering i desember 2018 bare steget med en halv dollar til snaue 92 dollar fatet, ifølge tall fra Bloomberg. Det betyr at påslaget på spotkontrakten har økt til et rekordnivå på over 30 dollar. Det er en mye større differanse enn under tidligere stramme markeder i 2008 og 2004, påpeker FT.

- Markedet sitter med inntrykket av at oljetilbudet vil stige i fremtiden, og det holder igjen prisen på forhåndskontraktene, sier energimegler Mark Thomas ved Marex Spectron til avisen.

Ifølge ham venter investorene høyere produksjon i Irak, Brasil, USA og Canada fremover. Spesielt skiferreservene i USA nevnes som en nøkkel til økt produksjon.

Stort potensial
Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets tror også at skiferolje vil spille en større og større rolle fremover.

- Skiferoljeproduksjonen vil merkes godt de nærmeste årene, spesielt for det amerikanske markedet. De kan øke produksjonen merkbart fremover. Og ennå er skiferolje upløyd mark. Etter at man begynte med skifergass i USA har man sett at det er muligheter for å produsere det andre steder også. Så jeg vil tro at det finnes skiferolje andre steder i verden. Det potensialet har man ennå ikke sett størrelsen på, sier hun til DN.no.

Hun peker også på at høye priser vil føre til energieffektivisering og –sp#229.

- Bommer ofte
Likevel mener Saltvedt at de lange terminkontraktene er vel lave om dagen.

- Forward-kurven er sjelden en god indikator på det som faktisk kommer, den bommer ofte. Man priser gjerne inn for lite, mener hun.

Spesielt peker Saltvedt på at kostnadssiden gjerne undervurderes.

- Det vi har sett så langt er at det er vanskeligere å komme til den billigere oljen i verden. Det gjør oss nødt til å bruke mer av den dyrere oljen. Skifer er dyrere å produsere, og det samme er dypvannsolje, sier hun.

Råvareanalytiker Paul Horsnell i Barclays gir uttrykk for samme standpunkt i FT.

- Vi mener oljeprisene vil være betydelig høyere enn det forward-kurven impliserer, sier han.

Les mer om oljeprisutviklingen i dag:

Lagerforventninger sender oljeprisen ned (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.