Burkiniforbudet som er innført i en rekke franske byer i sommer, har skapt voldsomme reaksjoner langt utenfor landets grenser.

Nå har Frankrikes øverste administrative domstol vurdert burkiniforbudet i én av byene, nærmere bestemt Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice. Det antas at kjennelsen vil skape presedens også for de rundt 30 andre byene som har nedlagt forbud mot burkinien.

Domstolens konklusjon er at forbudet må oppheves fordi det krenker grunnleggende rettigheter.

Krenker friheten

Domstolen skriver i sin kjennelse at burkiniforbudet utgjør en alvorlig krenkelse av bevegelsesfriheten, samvittighetsfriheten og den personlige friheten.

«Følelsene og bekymringene som terroristangrep har skapt, spesielt det som ble begått i Nice 14. juli, er ikke nok til å rettferdiggjøre forbudet», skriver domstolen.

Videre fastslås det at det ikke finnes noen beviser for at badeplaggene truer den allmenne ro og orden. Domstolen ser heller ikke noen grunn til å forby badeplaggene av hensyn til hygiene eller sømmelighet.

Forbudene som er innført i andre franske byer, blir likevel stående inntil noen utfordrer dem i retten.

Ange-Pierre Vivoni, ordfører i Sisco nord på Korsika, sier han ikke kommer til å oppheve sitt forbud uten videre.

– Det er veldig, veldig, veldig sterke spenninger her, og jeg vil ikke trekke det tilbake, sier han til BFMTV.

Har skapt debatt

Både i Frankrike og i andre land har forbudene utløst en hissig debatt om kvinners rettigheter, sekularisme og religionsfrihet.

Frankrikes muslimske råd, CFCM, kaller fredagens avgjørelse «en seier for sunn fornuft».

Også Amnesty International er fornøyd.

– Ved å omgjøre et diskriminerende forbud som er drevet av og driver fordommer og intoleranse, bidrar dagens avgjørelse til å tegne en viktig strek i sanden, sier Amnestys Europa-direktør John Dalhuisen.

Han mener forbudene har banet vei for fornedrende oppførsel mot muslimske kvinner.

Regjeringen splittet

Saken har splittet regjeringen i Frankrike. Statsminister Manuel Valls har støttet de lokale ordførerne og sa torsdag til BFMTV at burkinier representerer «kvinneslaveri».

Andre har ment at tiltaket bare forverrer spenningene etter en rekke blodige terrorangrep utført av muslimske ekstremister.

Utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem, en feminist med røtter fra Nord-Afrika, påpeker at hun selv ikke liker burkinien, men mener forbudet nører opp under rasistiske holdninger.

Torsdag sa Nicolas Sarkozy på et valgmøte at han vil gå inn for et nasjonalt burkiniforbud dersom han vinner presidentvalget til neste år.

Frp-støtte i Norge

Onsdag ble det brennhett på sosiale medier da det dukket opp bilder på nettet der fire påkledde, væpnede politifolk tilsynelatende beordret en kvinne til å kle av seg på stranda i Nice.

Høytstående politikere i en rekke land har uttalt seg om saken, og i Norge har Fremskrittspartiets leder i Oslo tatt til orde for et forbud etter mønster fra Nice.

Burkiniforbudet i Nice ble innført etter lastebilmassakren som kostet 84 menneskeliv på Promenade des Anglais på nasjonaldagen 14. juli. Senere fulgte en rekke byer etter. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.