Torsdag morgen kom meldingen om at offshorerederiene Rem Offshore og Solstad Offshore fusjonerer.

Én nøkkelperson var fraværende da sammenslåingen ble presentert kun timer senere: Hovedaksjonær Åge Remøy i Rem Offshore.

I stedet var det Rems konsernsjef Arild Myrvoll som deltok for selskapet.

- Det var et stort utfallsrom for Rem Offshore, og løsningen til slutt ble god, sier Myrvoll.

Ting har skjedd fort for det kriserammede selskapet.

Etter å ha lagt frem forslag til en omfattende restrukturering i slutten av juni, ble det i midten av juli klart at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker hadde kjøpt seg inn i et av Rems obligasjonslån - og stemte ned de nødvendige endringene i obligasjonslånsavtalen. I praksis blokkerte Aker og Røkke dermed den foreslåtte redningsplanen for Rem.

- En god løsning

Torsdag ble det klart at Aker fikk det som det ville: Rem går sammen med Aker-deleide Solstad Offshore.

- Dette er en god løsning. Helt siden vi gikk inn i Solstad tidligere i sommer, har vi tatt til orde for konsolidering i bransjen, sier Aker-toppsjef Øyvind Eriksen til DN.

Konsernsjef Lars Peder Solstad i Solstad Offshore sier han er glad for at de ble enige med Rem Offshore om en sammenslåing.

- Vi har blitt enige om en industriell løsning som er god og en fordeling av drift og et bytteforhold som alle parter kan stille seg bak, sier han.

Stilte krav

Hovedaksjonær Åge Remøy i Rem Offshore har stilt flere krav for å gå med på en fusjon med Røkkes Aker og partneren Solstad Offshore:

  • At han beholder en betydelig andel av de stemmeberettigede aksjene etter en sammenslåing.
  • At han får nominere et styremedlem etter sammenslåingen.

Det sammenslåtte selskapet beholder dessuten en betydelig virksomhet i Remøys Fosnavåg, som vil bli base for selskapets plattform-supplybåter.

- Jeg er tilfreds med at det sammenslåtte selskapet vil legge betydelig aktivitet til Fosnavåg, med mulighet for betydelig økning, noe som vil bidra til å sikre utviklingsmuligheter for regionen, og stabile sysselsettingsmuligheter for våre nesten 500 høyt kvalifiserte ansatte, sier Remøy i en kommentar i pressemeldingen som gikk ut torsdag morgen.

- Det var viktig for majoritetseieren i Rem Offshore at avtalen sikret videre aktivitet i Fosnavåg, sier Rem-direktør Myrvoll til DN torsdag.

Rammes av oljenedtur

Offshore supply-rederiene har blitt rammet hardt av oljesmellen, og har mistet kontrakter, lagt båter i opplag, og søkt alternative jobber - som for eksempel støttetjenester for oppdrettsnæringen.

Shippingselskapene som har spesialisert seg på å levere tjenester til oljenæringen offshore i en dyp krise. De ni børsnoterte selskapene har skyhøy gjeld og lite egenkapital. Analytikere og investorer vedder om kapp om når den voldsomme utforbakken vil bunne ut.

- Aker bruker åpenbart ikke en halv milliard kroner på Solstad uten at det er del av en større plan, selv om Solstad er ett av de beste rederiene i klassen. Det vil bruke dette som en plattform til å vokse videre, sa Christian Brugård, sjef for skipsmeglerselskapet Clarksons Platou Offshore, i den forbindelse.

Han tolket situasjonen som at det hadde vært samtaler mellom Aker og Rem Offshore.

B-aksjer

Solstad vil opprette en ny klasse B-aksjer, som vil ha samme økonomiske rettigheter som vanlige aksjer i Solstad (heretter A-aksjer), men med én tidel av stemmeretten, kommer det frem i torsdagens melding.

Aksjonærer i Rem vil motta B-aksjer i Solstad. Styreleder Åge Remøy og hans tilknyttede selskap vil imidlertid motta 6 millioner Solstad A-aksjer for de første 75 millioner REM-aksjene tegnet av dem i REMs 150 millioners rettede emisjon, som vil utføres som foreslått før fusjonen, opplyses det, skriver TDN Finans.

Den formelle fusjonsplanen ventes å legges frem etter at selskapene har lagt frem kvartalsresultater i slutten av august. Fusjonen ventes gjennomført i desember.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Bloomberg om Trump: - Kjenner igjen en svindler når jeg ser en

Vil rive investeringer på en kvart milliard: - Det er store penger. Vi river hele dritten

Tar ut 150 millioner i utbytte tross skrekk-år: – Ting går opp og ned dn+ (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.