De to dagligvarekjempene Coop og Rema 1000 inngår et innkjøpssamarbeid, meldte NRK fredag morgen.

DN.no erfarer at innkjøpssamarbeidet bare vil tre i kraft dersom avtalen mellom Norgesgruppen og Ica blir godkjent. På dagens pressekonferanse kl 11.00 vil dette bli betegnet som en nødutgang av partene, ifølge DNs kilder.

- Jeg vil ikke kommentere noe nå, og viser til pressekonferansen klokken elleve, sier Mette Fossum Beyer, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000, til DN.no.

Det gjør de to kjedene dersom Konkurransetilsynet helt eller delvis godkjenner et tilsvarende samarbeid mellom Norgesgruppen og Ica. Dermed kan det gå mot at dagligvaremarkedet i Norge deles mellom to store aktører.

Vil inngå innkjøpssamarbeid
Tidligere i år forsøkte butikkjeden Ica å inngå et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen.

Avtalen ga Ica rett på å kjøpe dagligvarer fra Norgesgruppen, og skulle være et ledd i å redde kjeden som de siste årene har tapt milliarder i Norge.

Rema-sjef Ole Robert Reitan gikk da hardt ut.

– Jeg har alltid syntes Johannson-familiens Norgesgruppen var sjarmerende. Akkurat nå synes jeg de er en gjeng med broilere. Både Ica og Norgesgruppen burde fortstått at dette ikke er en god løsning for noen. Jeg vet ikke hva Johannson-familien stemmer, men den er vel neppe for noe kommunistisk monopol. Det som har skjedd, er ordentlig, stygt spill, sa Reitan til Dagens Næringsliv da samarbeidet ble kjent.

Den omstridte avtalen innebærer at Ica overlater 60 prosent av distribusjon og innkjøp til Norgesgruppen.

Kort tid etter avtalen ble inngått grep imidlertid Konkurransetilsynet inn og fattet vedtak om at avtalen mellom de to kjedene kunne være ulovlig. De varslet derfor midlertidig stans i samarbeidet.

Les også: Stopper Norgesgruppen og Ica

Tilsynet har forlenget det midlertidige vedtaket, som legger begrensninger på Norgesgruppen og Icas samarbeid. Konkurransetilsynet fortsetter vurderingene av om avtalen mellom de to dagligvarekjedene er ulovlig.

Passerte Coop
Rema 1000 passerte Coop som Norges nest største dagligvareaktør i mai, med en markedsandel på 23,2 prosent per utgangen av måneden. Det var en økning på én prosent over tolvmånedersperioden, ifølge tall fra analysebyrået Nielsen.

Coops markedsandel sank tilsvarende, til 22,3 prosent.

- Mitt største ønske er oppfylt, takk til alle som jobber i Rema, sa styreleder og Rema-eier Odd Reiten da.

Ica fortsatte å miste markedsandeler og var på 11,5 prosent per mai, ned fra 12,3 prosent i fjor. Bunnpris øke fra 3,7 til 3,8 prosent.

Norgesgruppen tronet imidlertid suverent, med en markedsandel på hele 39,1 prosent, opp fra 38,5 prosent i 2012

Les også:
Retail-ekspert: - Et taktisk utspill


Ica: - De hater jo Coop

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.