Korreksjonen i verdens aksjemarkeder har blitt avledet av ny optimisme det siste døgnet. Etter kraftige fall på børsene i USA fredag og i Asia og Europa mandag, endte de amerikanske aksjeindeksene i positivt terreng igjen mandag ettermiddag.

Oppgangen fortsetter i Asia tirsdag morgen og på europeiske børser tirsdag formiddag.

En tale fra Lael Brainard i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve bidro til at utviklingen snudde.

- Etter blandede signaler om når renten skal heves ga Brainard som siste taler før stilleperioden ble innledet en dueaktig tale som ga børsstøtte og fikk markedet til å prise bort en del sannsynlighet for septemberøkning, skriver økonom Daniel Bergvall i morgenrapporten fra meglerhuset SEB tirsdag.

- Selv om Fed virker splittet er dette antagelig siste spiker i kisten for at Fed skal øke i september, legger han til.

Vil vise varsomhet

«Hawkish» eller «haukete» blir brukt for å beskrive en holdning der man tar til orde for en innstrammende politikk for å holde bukt med inflasjonen, for eksempel ved å heve styringsrenten. «Duete» blir brukt for å beskrive det motsatte, altså et ønske om mindre innstrammende politikk for å støtte opp under veksten, for eksempel gjennom å senke renten.

Brainard er blant medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité FOMC som har permanent stemmerett.

Hun foretrekker fortsatt å vise varsomhet knyttet til å sette opp renten til tross for tegn til at den amerikanske økonomien gradvis bedres.

Å stramme inn pengepolitikken som et forebyggende tiltak er mindre attraktivt i et miljø hvor fallende arbeidsledighet ikke har ført til økt inflasjon, mener hun.

Dette var den siste talen til Federal Reserve-representanter før rentemøtet 20.-21. september.

Bidro til å snu stemningen

I markedet prises det nå inn 22 prosent sannsynlighet for en renteøkning i september, mot 30 prosent før talen.

Sannsynligheten for at renten settes opp i løpet av året falt også noe til 57 prosent, ifølge SEB.

- De «duete» kommentarene bidro til å snu stemningen i finansmarkedet og de amerikanske aksjemarkedene steg i går. Stemningen har ytterligere tatt seg opp i dag, etter at kinesiske tall som har blitt offentliggjort på morgenkvisten kom ut bedre enn ventet, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.

Tall for kinesisk detaljhandel, industriproduksjon og investeringer i august var alle bedre enn ventet.

- Dette er betryggende etter at tilsvarende tall for juli var skuffende og bidro til frykt for at effekten av myndighetenes politikk var i ferd med å avta. Dagens tall indikerer derimot at myndighetenes politikk virker, og at tiltakene har bidratt til å stabilisere økonomien. I forrige uke fikk vi handelstall som peker i samme retning, skriver Viland.

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.