- Denne uken er sentralbankenes uke, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i mandagens morgenrapport.

Det er duket for rentemøter i fem sentralbanker i løpet av uken.

Først ut er Bank of Japan (BoJ) tirsdag. Deretter vil den amerikanske sentralbanken (Fed) komme med sin rentebeslutning på onsdag. Torsdag får vi rentebeslutninger fra den sveitsiske nasjonalbanken (SNB), Bank of England (BoE) og Norges Bank.

De tre norske meglerhusene Nordea Markets, Handelsbanken Capital Markets og DNB Markets venter kun endringer i styringsrenten til Norges Bank.

Svakere enn Norges Bank har ventet

- Rosinen i pølsa er selvfølgelig Norges Bank. Men det vanker ingen premie for å gjette riktig på at foliorenten vil bli kuttet fra 0,75 prosent til 0,50 prosent, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i sin morgenrapport.

Han viser til at Norges Bank varslet stor sannsynlighet for et kutt i mars ved sitt siste møte i desember.

- Siden har det meste blitt svakere enn Norges Bank da så for seg: Anslått vekst og inflasjon for våre handelspartnere, utenlandske renter, oljeprisen (tross siste fire ukers oppgang) og aktiviteten her hjemme, skriver Dørum.

Følg markedet med DN Investor

Noe tilbakeholdne

Også Olsen i Nordea peker på at «så og si alt» av nyheter er kommet inn svakere enn sentralbanken ventet. Han tror imidlertid Norges Bank vil være noe tilbakeholdne.

- De kommer ikke til å vedkjenne seg argumentet om å holde kruttet tørt, men vi tror de innerst inne vet at retningen på renta er viktigere enn nivået for å holde kronen svak, skriver Olsen.

- Berg- og dalbaneturen til euroen på torsdag, hvor Draghi uttalte at gulvet for renten kan være nådd, var en påminnelse i så måte, understreker han.

Mest oppmerksomhet rundt Fed

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener oppmerksomheten vil være størst omkring Feds rentemøte. Fed vil denne uken legge frem prognoser i forbindelse med rentebeslutningen.

- Vi forbereder oss på at disse kan bli revidert litt nedover, ikke fordi amerikansk økonomi har gått så ille i det siste, men fordi de virket overdrevent høye i utgangspunktet, spesielt når det gjelder rentene, skriver Mork i sin morgenrapport.

Konsensus venter ingen renteheving fra Fed denne uken.

- Usikkerheten er primært knyttet til signalene om veien videre. Med tilsynelatende fortsatt solid underliggende vekst, stadig færre ledige hender til rådighet og tendenser til høyere lønns- og prisvekst, regner vi med at Fed vil varsle at renten skal videre opp dette året, skriver Dørum i DNB Markets. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Legger to offshorefartøy i bøye

Her er ukens aksjetips

DN Ekspress: - Kina sleper bena etter seg

Se DNTV: Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert: