Torsdag klokken 10.00 presenterer Norges Bank rentebeskjeden etter onsdagens rentemøte i hovedstyret. Selv om 10 av 10 økonomer venter uendret rente, mener likevel Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB at det er en viss spenning i markedet før møtet.

- Det er stor usikkerhet før dagens beslutning. Det er ventet en uendret styringsrente, men forventningene til den nye rentebanen er forskjellige. Vi forventer at banen blir nedjustert med 25 basispunkter og at den første renteøkningen blir utsatt fra neste sommer til slutten av 2014 ettersom vekstutsiktene er blitt svekket og kapasitetsbegrensningene er blitt ytterligere redusert. Lavere renter ute kan også hjelpe til med nedjusteringen av banen, skriver Blomgren i morgenrapporten fra SEB torsdag.

Risiko for dueaktig overraskelse
Hun peker på at en svakere krone bidrar til å balansere utsiktene på kort sikt, noe som taler for at Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre ikke vil legge seg på en like dueaktig som tidligere i år. Dueaktig blir brukt for å beskrive en holdning der man heller i retning av en mer oppmykende pengepolitikk med lavere renter.

- Vi forventer ikke at rentebanen signaliserer et kutt tidlig i 2014, men det er likevel risiko for nok en dueaktig overraskelse. Markedsforventningen heller i retning av en dueaktig beskjed og det er priset inn 20 prosent sannsynlighet for et kutt, skriver Blomgren.

Ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn venter 10 av 10 meglerhus uendret rente på dagens møte. SEB er blant disse ti.

- Dersom våre forventninger skulle vise seg å være riktige, bør det være rimelig nøytralt for markedet. Selv om det trolig kan resultere i et lettelsesrally i kronen, tør vi ikke vedde på det, skriver Blomgren.

Venter utsettelse
Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB tror også at neste sommers planlagte renteøkning nå vil bli utsatt.

- Vi venter i likhet med de fleste andre at styringsrenten vil bli holdt undret. Da Norges Bank i september la frem den forrige rentebanen, indikerte de at styringsrenten ville bli holdt i ro til sommeren 2014. Denne gangen tror vi at sentralbanken skyer på den planlagte rentehevingen til senhøsten 2014, skriver Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.

Senere på dagen torsdag kommer det rentebeskjed fra den britiske sentralbanken Bank of England (klokken 13.00) og fra Den europeiske sentralbanken ECB (klokken 13.45). Det er heller ikke ventet renteendringer på noen av disse møtene.

Følg torsdagens rentebeslutninger på DN.no fra klokken 10.00!

LES OGSÅ:

<b>Rentebeslutningen: Dette tror ti økonomer</b>

<b>Torsdagens viktigste børsnyheter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.