For bare én måned siden sa sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets at han tror at styringsrenten i Norges Bank kom til å bunne ut på 1,5 prosent.

Les også: Tror på 1,5 prosent rente

Fire uker og ett rentemøte senere har meglerhuset gjort helomvending, og tror nå at Norges Bank kommer til å bunne ut på en rente på 0,75 prosent i oktober, ifølge en fersk rapport om økonomiske utsikter.

Norges Banks styringsrente er i dag på to prosent.

Justerer seg ned
Seniorøkonom Kyrre Aamdal begrunner den lave renten med at makrobildet i USA vil svekkes på ny etter at effektene av skattestimulansene tømmes ut. I tillegg er arbeidsledigheten kommet høyt opp, og konkursene i næringslivet gjør det surt for bankene.

- Vi tror derfor at Norges Bank i sin oktoberrapport vil justere seg ytterligere ned og at renten vil bunne ut på 0,75 prosent. Den kan skje allerede på oktobermøtet, skriver Aamdal i rapporten.

Ikke lavere enn 0,75
Han tror imidlertid ikke at det er sannsynlig at renten kommer under dette nivået.

- Det er grunn til å tro at med styringsrenter under 1 prosent svekkes virkningen på utlånsrenten og vi tror Norges Bank neppe kommer til å se det som hensiktsmessig å sette foliorenten lavere enn 0,75 prosent, sier han.

I denne vurderingen har samspillet mellom penge- og finanspolitikken i Norge en viktig rolle.

- Når styringsrenten kommer så langt ned at effekten på utlånsrentene svekkes, er det naturlig at finanspolitikken i større grad må stå for ytterligere stimuleringer. I Norge har vi både tradisjon for og muligheter til å stimulere med finanspolitikken, mener Aamdal.

Les mer om renten på DN Privat!

Tror du Norges Bank kommer til å kutte renten så mye? Diskutér her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.