Det er under en uke til fristen for å heve det amerikanske gjeldstaket går ut. Dersom politikerne ikke blir enige innen 2. august kan USA stå i fare for å miste toppratingen av statsgjelden.

I så fall blir det en historisk hendelse. USA har hatt trippel A-rating helt siden Moody's gjorde den første kredittvurderingen av gjelden i 1917.

Nå forbereder amerikanske rentefond seg på at politikerne ikke klarer å bli enige. En nedgradering vil ikke bare føre til høyere lånekostnader for den amerikanske staten, det vil også gi utslag i store deler av finansmarkedene.

Resultatet kan bli at også banker og andre finansinstitusjoner får høyere lånekostnader.

Frykter nedgradering
En nedgradering av USAs gjeld vil nemlig kunne utløse et skred av innløsninger hos mange pengemarkedsfond. Disse fondene har som oppgave å oppnå avkastning gjennom investeringer i kortsiktige rentebærende verdipapirer - inkludert korte lån til den amerikanske staten. Det er er nærmest en bransjestandard at sikkerheten på slike verdipapirer bedømmes utfra hvilken rating gjelden har hos de tre store ratingbyråene Standard & Poor's, Moody's og Fitch.

Dersom fondenes investeringer blir ansett som mindre trygge, kan mange av fondskundene komme til å flytte pengene andre steder.

Ifølge Financial Times forsøker fondene nå å forberede seg på en mulig nedgradering ved å blant annet unngå å investere i enkelte statspapirer. Samtidig bygger de opp kontantbeholdningen for å kunne betale ut penger til kunder som ønsker å innløse fondsandelene.

Bygger reserver
Ifølge Barclays Capital har pengemarkedsfond som utelukkende investerer i statsgjeld økt beholdningen av kontanter som kan utbetales i løpet av en uke til 68 prosent av forvaltningskapitalen.

I mars var det tilsvarende tallet 48 prosent.

- Vi har bygget opp en likviditet gjennom et ganske fornuftig forfall før gjeldstaket nås, sier Robert Brown, som er sjef for fondsgiganten Fidelitys pengemarkedsvirksomhet, til Financial Times.

Usikkerheten i pengemarkedet gjør at banker og andre bedrifter også sitter på store mengder kontanter siden de ikke helt vet hvor de skal plassere overskuddslikviditet.

Ifølge FT unngår pengemarkedsfondene nå å investere i amerikanske statssertifikater med én måneds løpetid som forfaller 4. og 11. august. Samtidig reduserer de løpetiden på andre investeringer. Det betyr at fondene kutter ned på hvor lenge de vil låne ut penger til for eksempel banker.

Dette kan føre til at bankene nå må betale mer for kortsiktige lån.

Enrome merkostnader
Den amerikanske staten må naturligvis også belage seg på at lånekostnadene stiger dersom statsgjelden blir nedgradert. Den amerikanske storbanken JP Morgan mener en nedgradering vil påføre USAs myndigheter ytterligere 100 milliarder dollar i lånekostnader, melder TDN Finans som viser til en melding fra Bloomberg News tirsdag kveld.

En nedgradering av USAs kredittverdighet vil trolig føre til en økning av landets lånekostnader på 60 til 70 basispunkter på ”mellomlang sikt”, sa Terry Belton i JPMorgan i en telefonkonferanse tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Les også:

Ingen avstemning om republikansk spareforslag

IMF advarer mot mislighold i USA

Bitter stillingskrig om USAs gjeld