Denne uken holdes det rentemøter i fire sentralbanker rundt om i verden.

Først ut er den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) onsdag kveld i norsk tid. Torsdag kommer både den japanske sentralbanken (BoJ), den sveitsiske sentralbanken (SNB) og Bank of England (BoE) med sine rentebeslutninger.

Mandag er det rødt på børsene i hele Europa og det var også nedgang i Asia i natt. Forrige uke ble avsluttet med en bred nedgang i aksjemarkedene verden over.

- Den nervøse stemningen i finansmarkedene fortsetter. Asiatiske aksjer faller, samtidig som at yenen styrkes og obligasjonsrentene faller, skriver økonomene i Danske Bank Markets i sin morgenrapport mandag.

Det vises til at tiårig japansk statsobligasjonsrente har falt til et nytt bunnivå, og at bevegelsene i yenen understøtter forventningene til at BoJ vil tilføre økonomien flere lettelser på torsdag.

Venter kutt

Også økonomene i DNB Markets og Nordea Markets venter ytterligere lettelser fra den japanske sentralbanken.

- Aktivitetsveksten er svak, og inflasjonen tar seg ikke opp mot målet, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets morgenrapport mandag.

Østnor trekker imidlertid frem at Japans statsminister har utsatt den ventede økningen i momsen og samtidig varslet ytterligere finanspolitisk stimulans, og at dette kan hindre BoJ i å kutte renten nå.

- Dessuten kompliseres ytterligere stimulanser av at motstanden mot verdipapirkjøp og negative renter i Japan vokser, skriver Østnor.

Null sannsynlighet

Etter at flere amerikanske nøkkeltall har vist seg å komme inn svakere enn ventet i det siste, priser markedet inn null sannsynlighet for at Fed vil heve renten på onsdag.

- Vi er enig med markedet, men venter samtidig at Yellen vil bruke anledningen til å si at døra for en renteøkning er åpen i juli eller september, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

Økonomene i DNB Markets tror Fed vil heve renten i juli dersom vi får se en bedring av amerikanske nøkkeltall fremover.

Brexit skaper frykt

Det er heller ikke ventet endringer fra Bank of England denne uken. Den siste meningsmålingen fra Storbritannia viser et flertall av de som vil ut av EU. Økonomene i Danske Bank viser til at dette skaper stor usikkerhet i finansmarkedene.

Østnor i DNB Markets peker på at BoE tidligere har vært klar på konsekvensene av en brexit.

- Veksten vil avta betydelig, mens pundet vil svekke seg kraftig og dermed løfte inflasjonen, skriver han.

- Den pengepolitiske responsen vil være en avveiing mellom det kortsiktige hensynet til høy inflasjon, og aktivitetsfallet og dets virkning på inflasjonsforventningene og – utsiktene, legger han til.

I den sveitsiske sentralbanken er det heller ikke ventet at det vil gjøres noen endringer.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

 

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie (DN+)?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.