Industriproduksjonen i Norge falt bredt og markert i oktober. Ventet oppgang i ikke-oljerelatert virksomhet viser seg ikke og skifter sannsynlighetsvekten for rentekutt frem i tid.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viste mandag at den sesongjusterte industriproduksjonsindeksen falt 2,3 prosent på månedsbasis i oktober. På årsbasis var fallet på 8,4 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror det nå er mer sannsynlig at Norges Bank kutter renten i desember, enn at de venter til mars.

- Det var en liten oppgang i september, men det var ganske åpenbart at det ikke var den nye trenden, sier Andreassen.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB nevner at industriproduksjonstallene står i kontrast til undersøkelser som PMI og Regionalt nettverk.

- Begge tydet på fortsatt nedgang, men ikke et kraftigere fall i produksjonen enn det vi så i sommer, sier Bruun.

Handelsbanken Capital Markets viser til at de tradisjonelle ikke-oljerelaterte sektorene gjør det svakt fordi avmatningen i verdenshandelen begrenser eksportveksten tross svakere krone.

Handelsbanken venter uendret styringsrente i desember, men at Norges Bank kutter i mars. Det er imidlertid en «close call», tror de.

 

Les også: - Skuffet, trist, skremt

- Vi trenger en helelektrisk bil

Topp italiensk lunsj

 

Se også:

Deler ut gratis is i kampem mot issmelting:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.