Norges Bank utsatte denne uken neste renteheving i minst et halvt år. Sentralbanken ser nå for seg at styringsrenten blir liggende i ro gjennom hele 2015.

Torsdag uttalte sentralbanksjef Øystein Olsen at det fremover også er «mer sannsynlig at renten kuttes enn at den heves». Et rentekutt er aktuelt dersom utsiktene for norsk økonomi svekkes ytterligere, heter det i hovedstyrets vurdering.

- Den formuleringen er klart knyttet til usikkerheten rundt utviklingen i oljeinvesteringene, sier Olsen til DN.

Tatt på sengen

Vurderingene i den ferske utgaven av Pengepolitisk rapport er basert på blant annet oljeinvesteringsanslag fra selskapene, som Statistisk sentralbyrå (SSB) nylig publiserte.

Selskapene venter et fall i investeringene på hele 15 prosent til neste år. Sentralbanksjef Øystein Olsen legger ikke skjul på at bankens hovedstyre ble tatt på sengen av de skuffende tallene.

- Dette var ny informasjon for oss, og også helt annerledes enn det vi hadde lagt til grunn i mars. Sånn sett ble vi overrasket, sier han.

Norges Bank har nå nedjustert sitt anslag for oljeinvesteringene, fra en ventet vekst på 0,75 prosent til et fall på 10 prosent.

- Vi har lagt inn et mer moderat fall enn det som fulgte av tellingen. Det gjenstår å se hva fallet blir, så der ligger det en usikkerhet, sier Olsen.

- Hva er den aller største risikoen knyttet til norsk økonomi i dag?

- Vi nyter godt av oljen, både gjennom inntekter og sterke ringvirkninger. Det gjør oss samtidig mer sårbare dersom pilene skulle peke nedover, svarer Olsen.

Ikke vedvarende

Han understreker samtidig at det i prognosene ikke er snakk om et vedvarende fall i oljeinvesteringene, og at nivået fremdeles vil være «høyt».

- Det er store felt her som ikke er med i tellingen og som kommer. Johan Svedrup og Kastrup er nylige funn som vil bety store utbygginger som vil holde aktiviteten godt oppe, sier sentralbanksjefen.

- Fallet på sokkelen har ikke begynt, men i den store sammenheng er det den store oljesårbarheten verdt å understreke. Det er en usikkerhet er dersom oljeprisene skulle falle, tilføyer han.

Gradvis bedring

Det er første gang på omtrent et år at sentralbanken åpner for rentekutt. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 skriver i en oppdatering torsdag at hun tror Norges Bank vil måtte skyve på tidspunktet for første renteheving flere ganger.

På spørsmål om sannsynligheten for at dette skjer, svarer Olsen:

- Veksten i norsk økonomi tar seg gradvis opp som følge av en rekke forhold. Utviklingen vil gradvis bedres internasjonalt og privat konsum i Norge begynner å vokse sterkere. Alt dette vil påvirke inflasjonsutsiktene og samlet sett gi grunnlag for å gradvis øke renten når vi kommer inn i 2016.

Norges Bank legger også til grunn at bankenes utlånsrenter vil holde seg på dagens nivå.

Les også: Søkte opptak med falsk universitetsgrad (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.