Torsdag holdt sentralbanksjef Øystein Olsen styringsrenten uendret på 1,25 prosent, og tok dermed «alle» økonomer på sengen.

- Dette var en stor overraskelse, slår sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets fast.

Han viser til at Norges Bank sier den vil kutte renten i mai eller juni dersom alt går som ventet.

- Man kan spørre seg hvorfor sentralbanken ikke kuttet med en gang. Jeg har bare én forklaring: Man ønsker å dra perioden med rentekutt ut i tid for å holde kronen svak. Det er mitt eneste svar. Det er ikke noen god grunn til at de ikke skal kutte når de har så sterke planer, sier Bruce.

Kronen ble umiddelbart styrket 25 øre mot euro på rentebeslutning fra Norges Bank torsdag. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets sier til DN at det er en «katastrofe» at sentralbanken lar dette skje. Bruce mener på sin side at alternativet kanskje kunne vært mer dramatisk.

- Hadde sentralbanken kuttet i dag og indikert et videre kutt senere, hadde vi nok ikke sett så kraftig kronestyrking, sier Bruce.

- Men den dagen Norges Bank sier den er ferdig med å kutte rentene, må vi regne med en kraftigere kronestyrking. Derfor prøver de nå å trekke ut tiden, mener han.

Les også:
Sjeføkonom er rystet: - Dette er katastrofe!
Rører ikke renten
- Dette var veldig overraskende
  Ekstreme utslag i kronen
- Dette var veldig overraskende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.