Euroen falt umiddelbart da det ble klart at ECB kutter styringsrenten og innfører negativ innskuddsrente torsdag.

- Euroen har svekket seg på denne nyheten. Den er nå 1,3560 og lå rett over 1,36 før meldingen kom, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN like etter at nyheten ble kjent.

Valutanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen, Nordea Markets påpeker at euroen lå ett øre lavere i etterkant av meldingen.

Klokken 13.44 var euroen på 8.15, en drøy time senere var den nede på 8,11.

Viland tror markedene ser det som posititvt sentralbanken foretar grep for å få inflasjonen opp, men at det foreligger usikkerhet knyttet til den negative innskuddsrenten - en praksis vi tidligere ikke har sett.

- Faren er at dette kan virke mot sin hensikt og ha negative effekter på låneveksten dersom bankene forsøker å tjene inn tap på andre måter enn ved utlån. Det tar gjerne litt tid før vi får se virkningen av dette, selv om reaksjonen på valutakursen er umiddelbar.

Konsekvenser

Skulle teorien vise seg å bli feilslått, vil det kunne få konsekvenser for den norske kronen, tror hun.

- Dersom tiltaket bidrar til fortsatt lav aktivitet i Europa, vil det kunne presse rentene ned også i Norge. En lavere rentebane taler for svakere krone. Blir operasjonen vellykket kan kronen derimot gå sterkere mot euroen, sier hun.

DNB Markets tror utenlandske banker fortsatt er forsiktige, i tillegg til at de anslår en lavere veksttakt i norsk økonomi. Dette vil kunne gjøre kronen mindre ettertraktet, forklarer Viland.

- Interessen har heller ikke vært veldig stor, i fjor så vi at utenlanske aktører solgte kroner. Selv om det har vært flere kjøpere i år, tror vi mange er forsiktige og har lagt prognosene i overkant av det normale nivået på rundt 7,9 og 8,0.

Gunstig for kronen

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets mener ECB-tiltakene vil ha positiv innvirkning på den norske kronen uavhengig av om tiltakene lykkes eller ei.

- Isolert sett er en negativ rente positivt for kronen ettersom det vil føre til en svakere euro. Vi handler såpass mye i euro at virkningen blir gunstig, sier han.

Eek-Nilsen mener den historiske innskuddsrenten fra ECB plasserer den norske kronen på kartet, noe som "neppe er negativt" for kronen.

- Renten i pengemarkedet i Europa er på ti punkter, mens den i Norge er på mellom 6 og 8 prosent. Jeg har problemer med å si hvordan dette kan bli negativt for den norske kronen. Markedet kan gå langt i å tro at ECB nå redder verden, og da blir kanskje ikke euroen så svak. Det kan føre til at aktører vil kjøpe euro, noe som gir en lavere krone, forklarer han.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.