Statistisk sentralbyrå inflasjonstall for november var marginalt høyere enn Norges Banks anslag og konsensusanslaget, men det vil ikke påvirke rentebeslutningen neste uke, sier økonomer.

Kjerneinflasjonen (KPIJAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg med 3,1 prosent på årsbasis i november. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var det ventet å være 3,0 prosent. Norges Bank anslo en kjerneinflasjon på 2,96 prosent ved utgangen av november, ifølge seneste Pengepolitisk rapport.

I tråd med forventning

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier at inflasjonen er ganske i tråd med deres bilde.

- Dette er helt nøytralt for renteavgjørelsen og renteprognosen som legges frem i desember, sier Bernhardsen til TDN Finans.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets sier seg enig, og tror det er vurderingen den seneste utviklingen i oljeprisen som avgjør om det blir rentekutt eller ikke fra Norges Bank neste torsdag.

- Det er ingen dramatikk i dette og det kommer ikke til å påvirke rentebeslutningen til Norges Bank neste uke. Det er risikovurderingen av det seneste fallet i oljeprisen som vil avgjøre om det blir kutt eller ikke neste uke, sier Jullum til TDN Finans.

Holder på troen på rentekutt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener også inflasjonstallene var på linje med forventningene i markedet, men presiserer at de var en tidel høyere enn anslaget til Norges Bank.

- Jeg tror ikke avviket fra Norges Bank spiller noen vesentlig rolle, dette var godt i tråd med forventningene, sier Aamdal.

Aamdal sier at DNB Markets holder en knapp på rentekutt neste uke.

- Nå fikk ikke renteprognosen vår noe hjelp av tallene i dag, men det var som sagt heller ikke ventet, sier Aamdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bellona vil farge Tunisias ørken grønn

Asia i dag: - Her lukter det svidd gummi

Danske LO i Uber-dialog

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: