Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler i årstalen torsdag at han ikke har noe ønske om å gjennomføre nye aggressive rentekutt bare for å få prisveksten raskt opp på målet igjen. Han mener hensynet til norsk konkurranseevne og veksten i blant annet boligpriser og utlån også må bli tatt med i avveiningen.

Aggressive kutt
Den underliggende inflasjonen i Norge, som er konsumprisene justert for avgiftsendringer og midlertidige endringer i energiprisene, ligger nå på rundt én prosent. Målet er at den på mellomlang sikt skal opp på 2,5 prosent.

- Hvis vi nesten bare er opptatt av inflasjonsutsiktene, så virker renten på inflasjonen. Måten å få den (inflasjonen, red. anm.) opp raskere på i forhold til et utgangspunkt er å sette renten aggressivt ned. Men så er det andre hensyn, som ligger i mandatet vårt, som vi også vektlegger når vi setter renten, sier Olsen i et intervju med DN.no i forbindelse med årstalen torsdag.

I talen viser han til at et kraftig rentekutt vil kunne føre til en særnorsk kostnadsvekst, som riktignok vil kunne få inflasjonen raskere opp, men som også vil kunne føre til en ytterligere svekkelse av konkurranseevnen for norsk næringsliv.

- Det kan ikke være veien å gå, sier Olsen i talen.

Aksepterer lavere inflasjon
En lav rente vil over tid dessuten også kunne forsterke en vekstspiral i boligpriser og utlån, advarer sentralbanksjefen. Han varsler derfor at han er villig til å la inflasjonen bli liggende under målet over lengre tid.

- I disse tider, hvor også kostnadsveksten og prisveksten ligger veldig lavt internasjonalt, og som legger en ramme for kostnadsveksten i Norge, så påvirker det også våre muligheter til hvor raskt vi kan få opp inflasjonen. Skal inflasjonen komme opp mot målet krever det en slags pris-kostnad-spiral for å få den generelle nominelle utviklingen skal nærme seg det som kreves for å nå 2,5 prosent, sier Olsen til DN.no.

- Vi lever i en tid hvor vi neppe får noen hjelp utenfra til å få opp inflasjonen, slik jeg vurderer det. Det er kanskje ikke noe problem at inflasjonen blir liggende lavt litt lenger enn ellers, så lenge den beveger seg i den riktige retningen. Så får vi tenke på hva ellers er, sier Olsen.

Kan sette renten raskere opp
Ved å tillate at inflasjonen blir liggende under målet, skaper Olsen seg også handlingsrom til å sette opp renten tidligere enn han kanskje ellers ville kunne ha gjort.

- Det kan bety det, litt avhengig av hva du legger i "ellers ville ha gjort". I talen sier jeg at vi har handlingsrom begge veier. Vi kan også sette renten ned, understreker sentralbanksjefen.

Hensynet til utviklingen i boligpriser og kredittveksten, kan imidlertid tale for et høyere rentenivå. Olsen bekrefter at sentralbanken også ser på utviklingen i disse størrelsene i rentesettingen.

- Det er hensyn som vi har vektlagt tidligere i vår kommunikasjon. Jeg viser til beslutningene og signalene senest i juni ifjor. Så kom de hensynene, som er av mer langsiktig karakter, litt i bakgrunnen gjennom sommeren og høsten ifjor da mer akutte problemer tok vår oppmerksomhet og i sterkere grad preget rentesettingen, nemlig problemene i Europa og i finansmarkedene, sier Olsen.

Les også:

<b>Norges mektigste samles i kveld</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.