Navs registrerte ledighetstall for november var bedre enn ventet, og reduserer sjansene for et rentekutt i desember. Økonomene er delt i synet om Norges Bank likevel kutte styringsrenten i desember.

Arbeidsledighetsraten var som ventet uendret på 2,9 prosent i november. Antallet helt ledige samt de på tiltak sesongjustert i november var 99.380 personer, fra 98.677 personer i oktober. Det var ventet at antall arbeidsledige inkludert personer på tiltak ville være om lag 100.500 personer sesongjustert, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

- Vi hadde ventet en sterkere oppgang, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til TDN Finans og får støtte fra Nordea Markets, SEB og Swedbank.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets viser til at Navs tall for registrert ledighet er Norges Banks viktigste indikator på hvordan det går i arbeidsmarkedet, noe som igjen legger føring for rentesettingen.

Tror rentekuttet kommer først i 2016

- Særlig tallet for registrert ledighet taler mot kutt på møtet i desember, sier Bruce, som venter rentekutt neste år.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier tallene ikke endrer bildet av at arbeidsmarkedet svekkes, selv om det ikke var noen «krasj» i november.

- I sum så er svekkelsen større, eller mer markert, enn Norges Bank har lagt til grunn, sier Andreassen.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB mener tallene ikke er avgjørende for Norges Bank.

- Jeg tror tallene i seg selv er ikke avgjørende for Norges Bank. Vi venter et rentekutt i desember, men avventer regionalt nettverk som kommer neste uke. Dette blir avgjørende, sier Bruun.

Haugland i DNB Markets holder fast ved sin prognose om rentekutt i desember, mens Andreassen ennå ikke har konkludert.

Tror de kutter mer enn de har sagt

- Arbeidsmarkedstallene tilsier at de kan kutte renten i desember, men det er ikke det som dytter de over stupet, sier Andreassen, og legger til at det langsiktige veddemålet er at sentralbanken kommer til å kutte mer de har sagt.

Haugland venter at Norges Bank vil være mer fremoverlent i rentekuttene etter hvert som de nærmer seg null. Denne strategien er den viktigste grunnen til at DNB venter et kutt, sammen med en forventning om ytterligere lettelser fra Den europeiske sentralbanken og Riksbanken før Norges Banks desember-møte.

Det ventes at veksten arbeidsledigheten vil tilta på nyåret i tråd med at sluttpakker løper ut.

- Vi har fått tall fra Nav som viser at varslede oppsigelser og permitteringer er på vei opp, så vi kan godt få kraftigere økning i ledigheten fremover. Akkurat nå er imidlertid bildet at det er mer moderat økning enn man kunne vente, sier Bruce.

- Vi tenker at kutt kan komme i mars. Driveren for dette er at påslagene i pengemarkedet er høye. Det kommer nok Norges Bank til å ta hensyn til i rentesettingen, sier Bruce.

Les også på DN.no:

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

London-leilighet solgt for kvart milliard

Skjulte følelser dnPlus  (krever innlogging)

 

Se på DNtv:

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.