Bankene forventer å ta seg mindre betalt for utlån til både privatkunder og bedrifter fremover, viser Norges Banks utlånsundersøkelse for tredje kvartal 2014, som ble lagt frem torsdag.

- Hvis oljeprisene faller videre, er vi på vei inn i nedgangstider i store deler av norsk næringsliv. Og da skal ikke bankene låne ut penger til disse bedriftene, advarer sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

Les saken: Sjeføkonom advarer bankene mot «nytt 1986»

- Boliglånskundene burde også lide, men vil få det bedre. Norske banker lever i praksis i dag av marginer som ikke har noen sammenheng med misligholdsrater. Normalt bør alle få betale høyere marginer når bankene begynner å tape penger, men marginene for boliglånskundene er allerede høyere enn normalt. Dette er boliglånsmarginer våre myndigheter ønsker seg slik at det ikke blir usunne budrunder, sier Andreassen.

Han påpeker også at Norge dessuten har et økende innslag av rene personkundebanker, som hverken taper noe på børsen, næring eller high yield-papirer.

- Jo verre det blir, desto større rentekutt

- Hvor mye tror du rentene faller?

- Hvor mye boliglånsrenten kan falle avhenger av hvor dristig Norges Bank er. La oss være ærlige - Norge er på vei mot nedgangstider. Jo verre det blir, desto større rentekutt får vi, sier Andreassen. 

Bankenes kredittpraksis overfor både husholdninger og ikke-finansielle foretak var om lag uendret i tredje kvartal, viser utlånsundersøkelsen.

Bankene rapporterer om litt lavere låneetterspørsel fra husholdningene etter en oppgang i andre kvartal.

Etterspørselen etter vanlige boliglån og rammelån falt litt, mens etterspørselen etter fastrentelån økte noe. Etterspørselen  etter førstehjemslån  er lite endret siden andre kvartal. Bankene venter noe høyere låneetterspørsel fra husholdningene i fjerde kvartal.

Utlånsmarginene på lån til husholdninger og foretak fortsatte å falle i tredje kvartal. Fallet var større enn ventet. Bankene anslår også at utlånsmarginene vil falle også i tredje kvartal, ifølge utlånsundersøkelsen.

Låneetterspørselen fra foretakene var om lag uendret i tredje kvartal.

Hard konkurranse

Siden Norges Bank la frem forrige utlånsundersøkelse i juli, har den ene banken etter den andre kuttet boliglånsrentene.

forrige utlånsundersøkelse rapporterte bankene om økt låneetterspørsel fra husholdningene, i tillegg til at de forventet lavere marginer på lån til husholdningene fremover.

Konkurransen har lenge vært hard om de unge lånekundene. Etter en runde med kutt i fastrentene i høst, bedret bankene i september også betingelsene for lån med flytende rente.

Årsaken til rentekuttene er at bankene har hatt gode marginer på utlån i lang tid, og dermed tjent så godt på kundene sine at de er i mål med å bygge opp buffer for å møte myndighetens kapitalkrav.

Boligprisene siste måned gikk sidelengs, men det har aldri tidligere blitt solgt flere boliger i en septembermåned, viser eiendomsmeglerbransjens siste brukboligstatistikk. Hittil i år er prisene 1,7 prosent høyere enn de var i 2013.

 

- Har bidratt til å dempe boligprisveksten  

Les:
Håpet one night-stand med telemarking ville gi rekordbillig boliglån i Telemark-bank

Høyere etterspørsel etter lån

- Eiere av de dyrere Teslaene har fått panikk

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.