Flere banker markedsfører låneprogrammer som "vår beste rente", men ofte har store deler av kundemassen vesentlig bedre renter. Det viser over 2000 renterapporter DN har mottatt fra våre lesere.

Bankene har dessuten en utstrakt praksis med å oppgi "fra-priser, som i "renter fra 3,25 prosent", selv om dette er høyere enn det mange i målgruppen i praksis betaler. Ifølge Forbrukerombudet betyr "renter fra" normalt at dette er det laveste nivået man kan få.

Forbrukerrådet mener dagens praksis tåkelegger faktiske lånevilkår.

– Bankkunder føres bak lyset, fordi mange tar til takke med høyere rente enn de har krav på, sier leder i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Les mer om dette og hva bankene svarer i lørdagens utgave av DN: - Banken har vært sleip dnPlus (NB. krever innlogging)

Mye å spare

Å prute på renten krever ofte ikke så mye tid, og det kan være svært lønnsomt. Det viser opplysningene DNs lesere har sendt inn. Totalt har 1300 meldt at de har prutet på renten, og blant dem som har sendt inn sin rente har et klart flertall fått redusert rentesats.

Vårt utvalg er ikke nødvendigvis representativt, og det er derfor vanskelig å si hvor stor andel av de som pruter som får ja. Men svarene demonstrerer at det er mulig å spare store summer for mange. De vanligste kuttene er på under 0,5 prosent, men enkelte får mer enn dette også. Og summene blir fort store.

Totalt har drøyt 1100 prutet og fått ja, og blant disse er den gjennomsnittlige årsbesparelsen på ikke mindre enn 10.600 kroner på et snittlån på 3,2 millioner kroner. Totalt utgjør dette pruting for over  11 millioner kroner*.

Har du prutet på renten?

*Vår utregningen tar hensyn til innrapportert boliglån, og regner med snittkutt på 0,6 for de som svarte at renten gikk ned "0,5 prosent" eller mer, kutt på 0,35 for mellomkategorien neste kategori og 0,15 prosent for de som fikk under 0,2 prosent.

Bidra til rentekartet

Bankenes rentepraksis er ofte vanskelig å gjennomskue, men ved hjelp av lesernes innsendte renterapporter jobber DN med å lage et rentekart. det skal gi leserne god oversikt over hvor de ligger an i forhold til markedet og hva som er mulig å oppnå.

Du kan se første versjon her:  Sjekk bankenes gullrenter

Resultatet blir så bra som lesernes bidrag tillater.

 Hjelp oss å gjøre lånemarkedet mer gjennomsiktig - fortell oss om ditt boliglån med flytende rente:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.