Uansett om rentene er høye, eller rekordlave som nå, er de aller fleste opptatt av renter, enten man trenger lån eller har penger å plassere.

Trolig også den ukjente eiendomsutvikleren Øyvind Berger (33) fra Bergen.

Berger kjøpte eiendomskvartalet Nøstet i Bergen sentrum for 40 millioner kroner høsten 2013, med plan om å selge det videre etter kort tid. Men da det ikke gikk, tok Berger gjennom sine selskaper opp en rekke lån med skyhøye renter i det totalt uregulerte gråmarkedet, skriver Bergens Tidende.

På grunn av at Berger var «desperat», blant annet fordi han var utsatt for grove trusler i forbindelse med et mislykket prosjekt han var involvert i, var han villig til å betale høye renter, til og med skyhøye renter.

Konkurs og tvangssalg

Blant långiverne som dukker opp i låneavtalene som Bergens Tidende (BT) (krever innlogging) har gjennomgått er blant annet professorene Guttorm Schjelderup (54) og Leif Kristoffer Sandal (60) som lånte ut seks millioner kroner til Berger med sikkerhet i 11 eiendommer.

Betingelsene var ifølge Bergens Tidende som følger: Lånet skulle innfris etter tre måneder, rente på 1,2 millioner kroner tilsvarende 80 prosent i årlig rente samt en effektiv forsinkelsesrente på 213,8 prosent.

Lånet ble tilbakebetalt og de to professorene satt igjen med en gevinst på 600.000 hver etter tre måneder.

Men alle fikk ikke tilbake pengene de har lånt ut. Bergers selskaper gikk konkurs før jul, og hovedselskapene hans skylder nå 180 millioner kroner. Siste måned ble huset til Berger besluttet tvangssolgt.

De to NHH-professorene mener rentene de tok for lånet ikke var spesielt høye tatt i betraktning den store risikoen med betydelig nedside med skatt på eventuell gevinst, men ingen fradrag for tap. Hverken Sandal eller Schjelderup skal ha hatt kjennskap til de grove truslene som Berger var utsatt for, og Sandal skriver i en e-post til BT at «Jeg hadde definitivt ikke inngått noen låneavtaler om dette var kjent for meg».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: NHH hyller egen utskjelt skatteprofessor