Nordea Markets mener vekstsvekkelsen i norsk økonomi og fortsatt moderat inflasjon tilsier at Norges Banks ikke vil heve renten i prognoseperioden.

Det fremgår av rapporten Økonomisk oversikt-rapporten publisert onsdag.

Til sammenligning ventet Nordea Markets i sin forrige Økonomiske oversikt-rapport fra desember 2013 to rentekutt fra Norges Bank sommeren/høsten 2014.

Nordea Markets venter nå at Norges Bank blir liggende etter andre sentralbanker i å heve renten, tilsvarende som etter rentekuttene i 2003 og 2004.

«Etter en høst hvor den økonomiske utviklingen i «de gamle industrilandene» ble bedre enn ventet, økte optimismen foran 2014 og 2015. Vekstutsiktene for USA og hovedlandene i Europa er bedre enn noen gang siden finanskrisen satte inn i 2008. Det er allerede vekst i de fleste av landene i eurosonen», skriver Nordea Markets.

Blant de fire største nordiske landene synes Sverige best posisjonert for vekstoppgang, ifølge Nordea-økonomene. Det ventes også moderat oppgang i Danmark og Finland. For norsk økonomi går det imidlertid mot lavere vekst etter en langvarig og sterk oppgangsperiode.

Nordea Markets viser til at selv om Norges Bank nedjusterte sine vekstanslag markert gjennom 2013 har meglerhuset en klart svakere prognose enn Norges Bank.

«Det kunne tilsi rentekutt. Når det likevel ikke anslås, skyldes det en antatt svakere norsk kroner enn Norges Banks anslag. Svakere vekstanslag vil heller ikke slå ut i tilsvarende mye lavere i kapasitetsutnyttelse fordi vi venter at arbeidstilbudet vil vokse svakere. Våre anslag for lønnskostnadsveksten og underliggende inflasjon er heller ikke dramatisk lavere. I år kan underliggende inflasjon bli liggende litt over sentralbankens prognose. Endelig synes det å være et visst press ned på bankene Utlånsrentemarginer», skriver Nordea Markets.

Økonomene viser til at norske kroner har svekket seg mye og i takt med svekkelsen av norsk økonomi, og anslår at fortsatt svakt vekstbildet tilsier at eurnok vil holde seg rundt dagens svake nivå ut året for så å styrkes noe neste år.

«Målt mot et gjennomsnitt av de landene vi handler med antas imidlertid norske kroner å svekkes som følge av sterkere svenske kroner og amerikansk dollar.

«Med flat styringsrente kommer de kort markedsrentene til å holde seg lave i Norge. Stigende lange renter ute kommer imidlertid til å trekke de tilsvarende norske opp», skriver Nordea-økonomene.

Les også:

Vil ikke eie, velger å leie dnPlus  

Solgt med rabatt dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.