Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,75 prosent, opplyser sentralbanken torsdag.

– En samlet vurdering av ny informasjon tilsier at styringsrenten holdes uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Virkningen av fallet i oljeprisen og nedgangen i oljeinvesteringene kommer gradvis til syne, og er særlig tydelige i regioner med nær tilknytning til oljevirksomheten, heter det i Norges Banks presselding.

Sentralbanken peker på at arbeidsledigheten har økt noe, og at husholdningenes varekonsum har vært lavere en ventet. Dessuten har forventede styringsrenter hos Norges handelspartnere samlet sett falt noe.

Oljeprisen har den siste tiden vært noe under 50 dollar per fat, i tråd med det som ble lagt til grunn i september. Prisene på leveranser fram i tid er lite endret og reflekterer fortsatt forventninger om en viss oppgang i oljeprisen, heter det i begrunnelsen.

Kronen

Imidlertid har kronen vært svakere enn det sentralbanken har lagt til grunn. En mer ekspansiv finanspolitikk vil bidra til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe, heter det.

Kronen styrkes på beskjeden. I minuttene før rentebeslutningen ble kjent måtte du ut med 9,41 kroner for en euro. I skrivende stund koster en euro 9,35 kroner.

Ventet uendret

Samtlige 17 økonomer TDN Finans har spurt, trodde på forhånd at Norges Bank ville holde styringsrenten uendret. Flere av dem mener imidlertid den siste tidens norske nøkkeltall har økt sannsynligheten for et kutt i desember.

Siden desember ifjor har Norges Bank kuttet renten tre ganger.

Sist gang sentralbanken kuttet renten var i september. Renten ble kuttet med 0,25 basispunkter, til 0,75 prosent. Da signaliserte sentralbanksjef Øystein Olsen høy sannsynlighet for et kutt til, men ikke før til neste år.

- Vi har ikke fått informasjon siden da som skulle gi noen dramatisk endring i dette synet, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

Flertallet i DNs rentepanel mener at renten er mer en lav nok, og fraråder sentralbanken å kutte mer.

- Stopp med rentekutt for nå. Oljeprisen gjør jo jobben med å holde kronekursen svak. Renten skulle ikke vært så lav som den er nå, for vi har veldig lite igjen hvis vi trenger det, sier professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Langrutevekst preger Norwegians trafikktall

Tidligere Økokrim-topp skal granske for Telenor

Her får man mest kontorplass for pengene i hele Europa

Se DNTV: Ville statsministeren satt seg inn i en Uber?

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert: