Torsdag er det duket for rentemøte i Norges Bank.

Samtlige 17 økonomer TDN Finans har snakket med venter at styringsrenten holdes uendret. Flere mener samtidig at sannsynligheten har økt for et rentekutt på neste møte, som holdes i desember.

I september kuttet Norges Bank styringsrenten til 0,75 prosent. Samtidig ble det i «pengepolitiske rapport» signalisert at renten vil bli holdt uendret ut året - gitt at utviklingen er i tråd med sentralbankens forventninger.

Nå er sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets blant dem som åpner for at Norges Bank kan ha endret syn.

Shakeb peker på ferske NAV-tall, som på fredag som viste en kraftig økning i arbeidsledigheten. Noen dager tidligere viste også Statistisk sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse (AKU) en høyere ledighetsrate enn ventet.

- Dette har overrasket sentralbanken på oppsiden, og er antagelig nok til at Norges Bank vurderer arbeidsmarkedet som slakkere enn tidligere antatt, skriver Syed i en oppdatering fra meglerhuset.

Flere nøkkeltall

Økonomene TDN Finans har snakket med trekker frem flere svakhetstegn i norsk økonomi.

Tidligere denne uken la Statistisk Sentralbyrå (SSB) frem detaljhandelstall som var svakere enn ventet, påpeker seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Ifølge Hov er dette én av faktorene bak økt sannsynlighet for et rentekutt i desember.

Meglerhusets hovedprognose er riktignok fremdeles at styringsrenten holdes i ro frem til mars, understreker han.

- Kanskje store endringer

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets setter spørsmålstegn ved hvor store avvik sentralbanken vil akseptere før den velger å kutte renten.

Jullum viser til signalene gitt i sentralbankens forrige utgave av «pengepolitisk rapport».

- Det betyr at det kanskje skal store endringer til i de faktorene som påvirker rente- og inflasjonsutsiktene for at det kommer en endring, sier han til TDN Finans.

Jullum får støtte av blant andre sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Ifølge Bruce er ikke utviklingen hittil nok til at Norges Bank har endret syn.

Venter på flere tall

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank har på sin side begynt å helle mot at utviklingen er svak nok til å rettferdiggjøre et rentekutt før nyttår.

- Det eneste argumentet imot er at kronekursen har svekket seg mye, slik at det er mindre behov for stimulans gjennom renten, sier han til TDN Finans.

- Det er mange viktige datapunkter før desember-møtet, så det er mye som kan endre bildet, understreker Andreassen.

Styrket i troen

Også seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er styrket i troen på at det kommer et rentekutt tidligere enn Norges Bank la til grunn i sin rentebane.

Økonom Marcus Gedai i Morgan Stanley tror Norges Bank kutter renten i første kvartal 2016, men sier til TDN FInans at sjansene for et kutt i desember er «økende».

Goldman Sachs mener det har kommet lite ny informasjon siden forrige rentemøte. Meglerhuset venter at Norges Bank verken kutter renten nå eller på de kommende møtene, men ser også en økende risiko på nedsiden.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag klokken 10.00. Få siste nytt på DN.no!

Se DNtv: Én øvelse trener hele kroppen

Én øvelse trener hele kroppen
Men før du kan gjøre den, må du mestre disse tre baseøvelsene.
01:19 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.