Norges Bank har på rentemøtet denne uken besluttet å holde renten uendret. Samtidig oppjusteres den såkalte rentebanen i den nyeste utgaven av pengepolitiske rapport.

- Muligheten for at renten kan kuttes senere opprettholdes. I juni var bunnen på 0,25, mens den nye rentebanen bunner ut på 0,40. Det betyr at det er rundt 40 prosent sannsynlighet for at renten kuttes innen mars, påpeker seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Legger vekt på inflasjonen

Utfallet av rentebeskjeden var ventet. 11 av 13 økonomer venter at styringsrenten holdes uendret i september, viste en undersøkelse TDN Finans har gjennomført. Det samme synet hadde fire av fem økonomer i DNs rentepanel(DN+).

Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet i mars renten fra 0,75 til rekordlave 0,50 prosent. I rentebanen i juni var det lagt inn en sannsynlighet på 100 prosent for et rentekutt i september - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet. Siden har blant annet Norges Banks regionale nettverk gitt inntrykk av at økonomien er på rett kjøl.

- Den viktigste årsaken til at rentebanen nå oppjusteres, har sammenheng med at Norges Bank legger ganske stor vekt på at inflasjonen har vært høyere enn ventet, sier Hov.

- Samtidig er det flere faktorer som trekker ned: Økte pengemarkedspåslag, litt svakere økonomisk vekst blant våre handelspartnere og at kronen har gått litt sterkere siden i sommer, sier han.

Kronen styrket seg umiddelbart etter at rentebeslutningen ble lagt frem.

- I Norge var det forventning om at Norges Bank ville holde renten i ro og signalisere en viss mulighet for rentekutt fremover. Samtidig ser vi at en del av de internasjonale bankene hadde siktet seg inn mot rentekutt idag. Det er vel årsaken til kronestyrkelsen, mener Hov.

- Holdes på gløtt

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets merker seg sentralbanksjef Øysteins Olsens formulering:

«Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden», sier Olsen i en melding.

Syed mener det er fornuftig at sentralbanken likevel legger inn 40 prosent sannsynlighet for rentekutt i den nye rentebanen.

- Døren holdes på gløtt, slik at troverdigheten ikke forringes hvis sentralbanken eventuelt må snu ved et senere tidspunkt. En annen grunn er at sentralbanken trolig har villet forhindre en altfor stor kroneappresiering, skriver han i en oppdatering.

- Kronen er viktig

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets viser til at rentebeslutningen kom inn som ventet. Han mener den oppjusterte rentebanen er årsaken til at kronen styrkes etter beslutningen ble kjent.

- Det er fortsatt slik at kronen er viktig for Norges Banks rentebeslutninger. Det er én av grunnene til at den holder døren åpen for at det kan komme ytterligere rentekutt, mener han.

Aamdal peker på at det i rentebanen ikke ligger inne noe rentekutt før i andre kvartal neste år.

- Det er et bilde hvor valutaaktørene ser at risikoen for å bli møtt med rentekutt raskt ikke er stor. Det gjør kronen mer attraktiv, sier Aamdal.

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: