Også etter rentemøtet i mai holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 1,25 prosent - etter å ha signalisert ytterligere kutt tidligere i år.

Analytiker Joakim Bernhardsen i Nordea Markets mener det tyder på at risikoen for en rask økonomisk nedgang er lavere nå enn hva sentralbanken tidligere har sett for seg.

- Når Norges Bank tar denne tilnærmingen, virker det åpenbart at utsiktene til en rask og dyp nedgang i norsk økonomi ikke ser ut til å være ekstremt stor, den har blitt lavere. Sentralbanken viser at de er villige til å holde renten på dagens nivå, sier Bernhardsen til DN.

Dette til tross for at flere argumenter talte for nok et rentekutt.

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans, trodde syv av 14 økonomer på forhånd at rentekuttet ville komme i dag.

Ikke over

Neste kuttmulighet er i juni, men Bernhardsen mener det er langt fra sikkert at vi får en lavere styringsrente da.

- De sier at de vil sette ned renten i juni, men jeg tror vi skal ta innover oss at det er en viss risiko for at de ikke gjør det. Det kommer an på hvordan tallene og oljeprisen utvikler seg fremover, sier Bernhardsen.

Det er analytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets enig i.

- Litt sterkere forbruksvekst og oppgang i boligpriser og gjeld tilsier at sentralbanken ikke har bråhast. Med mindre tallene fremover ikke overrasker klart på oppsiden, synes grunnen beredt for rentekutt i juni, skriver han i en kommentar.

I rentebeslutningen som kom torsdag, skriver Norges Bank at lønnsveksten siden mars har vært noe lavere enn ventet. Samtidig har oljeprisen kommet noe mer opp. Sentralbanken peker også på at gjeldsveksten har vært noe høyere enn ventet, og at boligprisene fortsetter å stige.

- Det er åpenbart at de fortsatt er bekymret for den potensielle oppbyggingen av finansiell ubalanse i husholdningene - som forsåvidt var én av årsakene til at de også holdt renten uendret i mars, sier Bernhardsen.

Han har tro på at kuttet vil komme i løpet av året - enten i juni eller senere i høst.

- Det er ikke gitt at rentkuttsyklusen er ferdig nå. Vi venter lavere vekst i norsk økonomi, og betydelig lavere inflasjon når vi kommer utover i 2015. Jeg tror det kommer rentekutt i juni og det kan fortsatt komme flere etter det, forklarer analytikeren.

Demper boligmarkedet

Den norske kronen styrket seg umiddelbart etter kunngjøringen fra Norges Bank. Og den kan komme til å styrke seg ytterligere frem mot neste rentemøte i juni, tror Bernhardsen.

- Markedet skal kanskje prise inn en liten sannsynlighet for at renten ikke skal kuttes i juni heller. Da kan kronen gå sterkere frem mot junimøtet også.

En sterkere krone kan i utgangspunktet spille negativt inn for eksportindustrien.

- Nå styrker kronen seg, men selv på dagens nivåer har vi fortsatt en relativt svak krone, mener Bernhardsen.

Avgjørelsen kan derimot virke gunstig på det opphetede boligmarkedet. Onsdag ble det klart at boligprisene i landet steg for 16. måned på rad i april.

- Beslutningen demmer opp for boligmarkedet. Enda lavere renter er stimulerende, og det er et hensyn sentralbanken tar. Det er fortsatt er god temperatur i boligmarkedet, og det er ikke nødvendigvis sikkert at det trengs lavere renter her akkurat nå, mener Bernhardsen.

 

Les også: - Norges Bank klusser det til!

- Dette er musikk i våre ører

Kraftig kronehopp etter rentebeskjed  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.