Norges Bank valgte å holde styringsrenten uendret på 0,75 prosent torsdag, og trosset dermed forventningene blant nær samtlige analysemiljøer.

Les også: Norges Bank holder renten uendret og Direktesending fra Norges banks pressekonferanse

- I overkant tilbakelent

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets er overrasket over at Norges Bank innrømmer at norsk økonomi trenger lavere rente, men ikke gjør noe med den nå.

Hun er også overrasket over rentebanen sentralbanken presenterte, der bunnrenten i den nye banen er 0,39 prosent i 2018.

- Gitt at de mener renten bør såpass mye ned virker det i overkant tilbakelent å ikke gjøre noe nå, sier sjeføkonomen til Dagens Næringsliv.

- Tilbakelent

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener også at Norges Bank fremstår mer tilbakelent enn fremoverlent, som de var i september da styringsrenten ble kuttet med 0,25 prosentpoeng. 

Sjeføkonom Øystein Dørum, DNB.
Sjeføkonom Øystein Dørum, DNB. (Foto: Adrian Nielsen)

Norges Bank vil nå følge utviklingen i norsk økonomi ekstra nøye frem mot neste rentemøte om tre måneder, der oljeprisen blir sentral, mener sjeføkonomen.

- Det ligger et kutt her til våren med en rentebane på 0,49 prosent i tredje kvartal. Det er hundre prosent sannsynlighet for at renten er kuttet med 25 punkter innen sommeren, sier Dørum til Dagens Næringsliv.

Motkrefter

DNB-økonomen ventet et rentekutt på 0,25 prosentpoeng torsdag basert på en helhetsvurdering, men mener det ikke lå i Norges Bank antagelser i september.

Da varslet sentralbanken omlag 60 prosent sannsynlighet for et rentekutt, men først våren 2016, påpeker han.

"Siden har noen forhold snarere trukket i retning av mindre og/eller senere rentekutt. For det første har kronen hittil i fjerde kvartal vært 2,5 prosentpoeng svakere enn Norges Bank antok i september. For det andre blir vekstimpulsene fra budsjettpolitikken neste år over dobbelt så store. Og for det tredje synes risikoen for en mer ugunstig utvikling internasjonalt å være mindre enn i september", skriver Dørum i morgenrapporten før dagens rentebeskjed.

Han er imidlertid overrasket over at Norges Bank mer vekt på en vesentlig mer ekspansiv budsjettpolitikk.

Frank Jullum, Danske Bank.
Frank Jullum, Danske Bank. (Foto: Ole Morten Melgård)

Oljepriseffekten

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets var av ytterst få som ventet dagens rentebeskjed. Han ville likevel ikke blitt overrasket over et kutt nå, opplyser han til DN.

- Det vi ser nå er at lavere oljepris, og effekten det har på oljerettede næringer pluss at vi ser tegn til andrerundeeffekter nå, gjør at de justerer ned anslaget for veksten i privat etterspørsel. Samtidig trekker svakere valutakurs og ikke minst, sterkere vekst i offentlig etterspørsel, i motsatt retning, sier Jullum til Dagens Næringsliv.

- Alle er enige om retningen her for norsk økonomi. Spørsmålet er bare hvor mye øker nedsiderisikoen når oljeprisen faller 10 dollar fatet versus 20 dollar fatet.

Pusterom

Han mener også kuttet i september var proaktivt, men minner om at da hadde oljeprisen falt betydelig mer i forkant.

Erik Bruce, Nordea. Foto: Paul S. Amundsen
Erik Bruce, Nordea. Foto: Paul S. Amundsen (Foto: Amundsen, Paul S.)

Gårsdagens historiske rentekutt av Den amerikanske sentralbanken kan også ha gitt Norges Bank et pusterom, mener Jullum.

- Fed har begynt å heve renten, Den europeiske sentralbanken har sagt at bunnen er nådd, Svenska Riksbanken gjorde ingenting. Det er litt lettere å holde renten uendret i en verden der kanskje rentene rundt oss ikke skal videre ned, sier Jullum.

- Pessimistisk

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets påpeker at siden Norges Bank nærmest sier at renten skal kuttes en eller to ganger er effekten i markedet begrenset.

Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets. Foto:
Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets. Foto: (Foto: Per Thrana)

- Selv om de ikke kutter nå, er det et ganske pessimistisk budskap om at norsk økonomi kommer til å utvikle seg svakere enn ventet, sier Bruce til Dagens Næringsliv.

Kronekurs og gjeldsvekst

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener den svake kronen og risikoen for økt vekst i eiendomspriser og gjeld var det som hindret et rentekutt torsdag.

Han har regnet seg frem til 50 prosent sannsynlighet for at kuttet kommer på neste rentemøte i mars og 50 prosent for at kuttet heller kommer på mai-møte.

"Dette samsvarer også med Øystein Olsens uttalelse på pressekonferansen om at hvis utviklingen blir som ventet, kan renten bli kuttet i løpet av første halvår 2016", skriver sjeføkonomen i en oppdatering torsdag.

Les også: Norges Bank varsler investeringskutt på norsk sokkel

- Uendret styringsrente er bra for boligmarkedet
 

Les DNs dekning av det historiske rentemøtet i USA onsdag kveld:
Her er punktene som viser hvor USA-renten er på vei

- Er et kvart prosentpoeng nok til å drepe denne kursoppgangen? Absolutt ikke
 

- En historisk dag

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Donald Trump til DN: - Jeg elsker Norge
Trump til DN: -Jeg elsker Norge!
Ny tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Jeb Bush i natt. DN spør Trump om de stadig tøffere angrepene fra Bush. «Han må gjøre det. Han gjør det så dårlig på målingene. Jeg ville gjort det samme», svarer Trump.
01:27
Publisert: