Onsdag morgen publiserte Handelsbanken sin månedlige makrooppdatering. I den kommer det frem at analytikerne i storbanken nå venter seg et nytt rentekutt fra Norges Bank ved neste rentemøte i mars.

Det er det særlig én hovedgrunn til, ifølge seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

- Det er fortsatt lenge igjen til mars, og viktige tall og begivenheter ligger foran oss, men det vi har lagt vekt på er at oljeprisen nå har falt ubehagelig langt under Norges Banks prognose i desember, forklarer han i morgenrapporten onsdag.

Handler om troverdighet

- Gitt at sentralbanken i desember signaliserte høy sannsynlighet (50 prosent) for et nytt kutt i mars, og særlig pekte på risikoen forbundet med en lavere oljepris, føler vi at dette nå dreier seg om Norges Banks troverdighet, legger Hov til.

Da han skrev dette, lå oljeprisen mer enn 20 dollar under Norges Banks prognose.

- Dette vil da ha mer negative effekter på veksten fremover enn hva Norges Bank har lagt til grunn. Derfor tror vi nå at dette vil få Norges Bank til å følge opp med et nytt rentekutt allerede i mars.

Venter ikke kroneendring

Etter en oppgang mandag som fortsatte på formiddagen i går, falt prisen for en euro i norske kroner ned fra 9,1950 til 9,0840 midt på dagen.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets, mener dette skyldtes bevegelse i oljeprisen.

- Oljeprisen stabiliserte seg også da, men trolig var det en tilsvarende bevegelse i EUR/SEK som også påvirket EURNOK, skriver han i morgenrapporten onsdag.

Prisen for en euro er 9,1616 norske kroner i skrivende stund, mens en amerikansk dollar koster 7,77 kroner. Et fat nordsjøolje koster 45,80 dollar.

Følg valutautviklingen på DN.no her.

- Vi venter ingen snarlig endring på det negative kronesentimentet i løpet av de neste dagene, mener Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Les også på DN.no i dag:

- Dette vil få Norges Bank til å følge opp med et nytt rentekutt  

Dansk bilbransjeråd: Snart er det forbudt å kjøre sin egen bil

Asia i dag: Kinesere parkerer Tesla – salget stuper  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.