Torsdag avholder Norges Bank årets første rentemøte. Samtlige 17 økonomer som er blitt spurt i TDN Finans' undersøkelse tror sentralbanken kutter renten med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror ikke Norges Bank nøyer seg med å bare kutte renten på torsdag. Innen året er omme er styringsrenten her hjemme kuttet helt ned til null.

- Spørsmålet blir da fort om hva som skal til for at vi også her hjemme får negative renter, skriver Olsen i meglerhusets prognoserapport som legges frem onsdag.

Svaret handler i stor grad om kronekursen.

- Norges Bank har lenge vektlagt at pengepolitikkens viktigste bidrag i den situasjonen norsk økonomi nå er i, er en svak krone, påpeker Olsen.

Veien kan være kort

Den svake kronen vi har i dag er i stor grad et resultat av lavere oljepris og kutt i styringsrenten, samt påfølgende signaler om utsikter til enda lavere rente. Dersom utviklingen snur, og kronen av en eller annen grunn styrkes kraftig, kan veien til negativ styringsrente derfor være kort, mener Nordeas sjeføkonom.

- Norges Bank kan bli presset inn i en krig de trolig ikke ønsker å være deltager i, skriver Olsen.

Det mangler nemlig ikke på eksempler på land som har dyttet sine styringsrenter enda lengre ned i negativt terreng den siste tiden. Selv om renteøkningen i USA før jul ga et håp om at rentene i verden var på vei opp igjen, har uro i finansmarkedene og utsikter til vedvarende lav prisvekst i verden i stedet ført til nye rentekutt:

- For USAs del har markedet nærmest mistet troen på videre renteoppgang. I andre land fortsetter sentralbankene med å kutte renten inn i stadig mer negativt terreng, skriver Olsen.

Kuttene mister effekt

De fleste sentralbanker har riktignok vært skeptiske til å sette renten nær eller under null, siden virkningene av nye rentekutt da svekkes. I en situasjon med ekstremt lave eller negative styringsrenter vegrer mange banker seg for å velte kostnaden over på publikum i form av negative innskuddsrenter. De frykter at kundene svarer med å ta ut pengene i kontanter.

- Det er derfor begrenset hvor langt ned bankenes utlånsrenter kan gå før inntjeningen i bankene blir for svak, påpeker Olsen.

Dersom bankene ikke følger opp med lavere lånerenter, mister nedgangen i styringsrenten noe av sin funksjon.

- Negative styringsrenter virker imidlertid gjennom en annen velkjent kanal - valutakursen. Negative renter fremstår dermed som et våpen som nå brukes i en internasjonal valutakrig, skriver Olsen.

I en slik krig kan også Norges Bank bli nødt til å bruke all tilgjengelig ammunisjon, inkludert negativ rente, mener Olsen.  

Kan snu i 2017

Hovedscenarioet i Nordeas prognoser er likevel at det ikke blir behov for å sende styringsrenten under null her hjemme. Olsen peker blant annet på at han tror USA gradvis vil øke renten videre og dermed lette presset på andre sentralbanker, inkludert Norges Bank.

Nordeas sjeføkonom peker også på at Norge har klart seg bra til tross for oljeprisfallet. Og dersom det går slik meglerhuset tror vil høyere oljepris fremover bety at vi snart har lagt det verste bak oss.

- 2017 kan vise seg å bli året det snur til det bedre.

Følg markedene i DN Investor

Les mer om negative renter:

Økonomer: Det går en grense for hvor negativ renten kan bli

Sjeføkonom: Renten kan bli negativ i Norge allerede i år  

Venter negativ rente dnPlus

Slik blir nye Deichmanske i Bjørvika
00:47
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.