Norges Bank kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent, kom det frem da sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde rentebeslutningen torsdag.

I tillegg senker Norges Bank rentebanen betydelig. I rentebanen som blir presentert samtidig med beslutningen skisserer Norges Bank at renten vil bli holdt lav i enn lengre periode fremover enn tidligere skissert.

Sentralbanken ser nå for seg at renten kan bli satt ytterligere ned i løpet av det nærmeste året. Og ifølge rentebanen er det ikke utsikter til at renten vil øke igjen før i 2018.

Svakere utsikter

- Vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Kronen svekkes umiddelbart på beskjeden. Like før klokken 10.00 kostet en euro 9,28 kroner, mens du rett etter beskjeden ble kjent må ut med 9,40 kroner.

Olsen viser til at fallet i oljeprisen gjennom sommeren gjør at veksten i norsk økonomi trolig vil holde seg lav lenger enn ventet.

I tillegg ser sentralbanken for seg at oljeinvesteringene vil falle mer enn det som var anslått i juni, og at lavere etterspørsel etter varer og tjenester fra petroleumsnæringen vil redusere aktiviteten i andre deler av økonomien.

Imidlertid legger Norges Bank til grunn at en svakere krone bidrar til økt lønnsomhet for eksportbedrifter og importkonkurrerende virksomheter.

 

Usikkerhet

12 av 17 økonomer trodde på forhånd at Norges Bank ikke ville kutte renten, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Det var imidlertid stor usikkerhet blant økonomene knyttet til sentralbankens beslutning.

Til tross for at flertallet ikke trodde Norges Bank ville røre renten, var det ingen som utelukket helt et kutt.

Flere økonomer mener at den lave oljeprisen og den stigende arbeidsledigheten talte for et rentekutt, mens den svake kronen, den høye inflasjonen og den sterke boligprisveksten talte i mot.

DN Direkte gir deg det du trenger å vite om rentemøtet: Følg DN Direkte her

DN.no følger sentralbanksjef Øystein Olsens pressekonferanse klokken 10.30.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

VW-aksjen fortsetter oppgangen

Schibsted vurderer storsammenslåing

Får minst 265 mill. og en bil