Torsdag klokken 10.00 legger Norges Bank frem sin rentebesluning.

Til tross for at flertallet av norske meglerhus tror at sentralbanken vil holde styringsrenten uendret, er det ingen som utelukker et kutt.

Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank vil vente med å røre renten til senere i høst. Men i torsdagens morgenrapport fra meglerhuset påpeker seniorøkonom Marius Gonsholt Hov at dette er en «svært usikker prognose».

Tror ikke på kutt

I juni ytret Norges Bank at den ville kutte renten i september, dersom alt «gikk som ventet».

- Det gjør det aldri, heller ikke denne gangen, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

Han trekker frem at lavere oljepris og lavere renteforventninger internasjonalt isolert sett taler for et kutt. Imidlertid har norske kroner blitt svakere enn sentralbanken ventet. Ifølge Juel veier dette tyngre enn oljeprisen og lavere renteforventninger.

- Vi tror ikke det blir kutt nå, men at Norges Bank vil presentere en rentebane hvor sannsynligheten for kutt i november eller desember er mer enn 50 prosent, skriver Juel.

For optimistiske

Også Hov i Handelsbanken peker på ulike nøkkeltall som veier både for og i mot et kutt.

Blant annet er BNP-veksten i Norge er svekket og den registrerte arbeidsledigheten har steget videre, noe som taler for et kutt.

- Ser vi fremover er det imidlertid tydelige tegn til at Norges Bank har presentert vekstprognoser som er vel optimistiske, skriver Hov.

- Ut i fra disse forholdene skulle vi tro at Norges Bank kutter renten allerede i dag. Men vi har altså noen faktorer som trekker rentebanen opp, skriver Hov.

Usikre

Han viser til en svakere krone enn ventet, samt høyere inflasjon enn Norges Bank hadde sett for seg.

- I tillegg har boligprisveksten vært sterkere enn ventet, noe som generelt skaper murring i Hovedstyret, skriver Hov.

Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank vil se gjennom deler av disse faktorene, men ikke i så stor grad at den har valgt å kutte. Likevel er usikkerheten stor.

- Vi merker oss at det er flere som venter at Norges Bank kutter renten i dag. Det er et syn vi har stor forståelse for; vi var nære på å lande på samme konklusjon, understreker Hov. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN.no følger rentebeslutningen som kommer kl.10.00 og Norges Banks pressekonferanse kl.10.30.

DN Direkte gi deg det du trenger å vite om rentemøtet: Følg DN Direkte her