Etter flere måneder med nedgang økte detaljomsetningen i oktober, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå fredag. Detaljomsetningen økte med 0,9 prosent, mens det var ventet en oppgang 0,8 prosent.

Samtidig viste tall for registrert arbeidsledighet fra Nav en oppgang på 500 ledige personer i november. Til sammenligning økte antall ledige med 2.100 personer måneden før.

- Dette er ganske sterke tall, understreker sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Nordea Markets hadde på forhånd ventet en detaljomsetning på 1,2 prosent, men Olsen peker på at tallene som kom inn var sterke.

- Vi har ingen tro på at det stopper opp i konsumet, og det er det ingen grunn til heller, sier han til DN.

- Ikke full krise

Forbrukertilliten i Norge har falt i 13 måneder på rad. Fredag viser forbrukertillitsindeksen (CCI) at tilliten falt ytterligere fra oktober til november, og at den nå er på rekordlave minus 11,4 poeng.

- Men folk flest er mest bekymret på vegne av landet. Det er fortsatt bare deler av Norge som sliter, det er mange deler av Norge som går bra, sier Olsen.

Sjeføkonomen tror imidlertid ikke at ledigheten har nådd toppen, selv om fredagens tall var på den positive siden.

- Ledigheten kommer nok til å fortsette å stige litt. Men dette tallet gir støtte til at det ikke er full krise i norsk økonomi, sier Olsen.

Støtter uendret rente

Nordea Markets venter en uendret styringsrente ved Norges Banks neste rentemøte i desember.

- Disse tallene støtter opp om at Norges Bank holder seg i ro i desember. Samlet sett for norsk økonomi har utviklingen vært godt i tråd med det Norges Bank la til grunn i september, sier Olsen.

Ifølge ham er det ikke grunnlag for å gjøre noen endringer i styringsrenten. Han viser til at kronekursen er svakere enn det sentralbanken har lagt til grunn og at finanspolitikken har blitt mer ekspansiv.

- Men så er det en usikkerhet i finansmarkedene nå, med høyere premier i pengemarkedet som gjør at tremånedersrenten er en del høyere enn tidligere, sier Olsen.

Tidligere i år var forskjellen mellom styringsrenten og tremånedersrenten på rundt 0,3 prosentpoeng.  Siden forrige rentekutt i september har imidlertid forskjellen økt og er i dag på 0,41 prosentpoeng.

- Hvor vidt det er varig eller midlertidig, dét er usikkerhetsfaktoren her, sier Olsen.

«Fremoverlent strategi»

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker på at fredagens nøkkeltall, isolert sett, reduserer sannsynligheten for et rentekutt i nærmeste fremtid.

- Uroen for at forbruket var i ferd med å svikte er nå dempet, men merk at vi må se fortsatt solid vekst i årets to siste måneder for å unngå nok et svakt kvartal for privat forbruk, skriver hun i en oppdatering fra meglerhuset.

Haugland tolker imidlertid ledighetstallene som et tilfeldig utslag, og DNB Markets holder fast på sin renteprognose.

- Vi tror fortsatt at Norges Bank vil kutte renten til 0,5 prosent i desember, som følge av en mer fremoverlent strategi i en situasjon der gjenværende renteammunisjon er liten, skriver Haugland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Skulle vi få se et negativt tall også i dag, vil varsellampene for alvor begynne å blinke

Vil styrke japansk økonomi med sosiale programmer

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

Se DNTV: Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert: