Styringsrenten vil ligge i ro på 1,5 prosent frem til sommeren 2015, viser ferske prognoser fra Norges Bank torsdag. Ifølge prognosene skal heller ikke bankenes boliglånsrenter bevege seg mye de neste fire årene.

Utlånsrenten på boliglån ligger for de fleste husholdninger på rundt 4 prosent i dag, påpeker sentralbanksjef Øystein Olsen.

Til tross for utsikter om flere år med lave renter, mener han nordmenn som tar opp lån bør kunne håndtere en boligrente på i overkant av 8 prosent.

Les også: Sentralbanksjefen: Slik blir boligprisene de neste fire årene

«Normalrenten»

For å komme frem til det, tar sentralbanksjefen utgangspunkt i den såkalte normalrenten.

Norges Bank har lenge brukt begrepet om pengemarkedsrentene (rentene på lån bankene imellom) i en situasjon der prisstigningen er på målet og kapasitetsutnyttelsen i økonomien omtrent normal.

Olsen anslår i dag at et normalnivå for rentene i pengemarkedet ligger litt under fire prosent.

- For å komme frem til en normal utlånsrente, kan du legge på et par prosentpoeng, sier han.

- Men så er det slik at husholdningene må ta høyde for at renten kan kommer over det igjen i løpet av en boligs levetid. Da nærmer vi oss den anbefalingen som mange banker gir til sine kunder: at husholdningene må tåle at boliglånsrentene øker med fire til fem prosent fra dagens nivå, sier han.

For et annuiitetslån på to millioner kroner med 25 års nedbetalingstid innebærer det eksempelvis at rentene og avdragene øker med 50 prosent fra 10.500 kroner til 15.500 kroner i måneden.

Tror bildet endres

Olsen understreker samtidig at dette forutsetter at utlånsrentene beveger seg omtrent på linje med styringsrenten.

Styringsrenten har tradisjonelt vært en viktig indikator for bankenes utlånsrente. Det siste året har imidlertid bankene økt sine utlånsrenter og begrunnet det med at andre faktorer har blitt mer avgjørende. Bankene har særlig trukket frem strengere myndighetskrav til kapitaldekning og økte pengemarkedsrenter etter finanskrisen,

Nå legger Norges Bank til grunn at dette bildet igjen vil endres.

- Bankenes utlånsrenter anslås å følge utviklingen i styringsrenten den nærmeste tiden, men kan øke noe mindre lenger ut i prognoseperioden, heter det i torsdagens rapport fra Norges Banks hovedstyret.

- Bekymringer på sikt

På pressekonferansen torsdag fikk sentralbanksjefen spørsmål om det ikke er en risiko knyttet til at nordmenn blir for godt vant med lave renter. I sitt svar la ikke sentralbanksjefen skjul på at dette øker faren for finansiell ustabilitet.

- Bekymringene på lang sikt er der fortsatt. Sånn sett skulle man selvfølgelig ønske seg at viktige drivkrefter ute ble normalisert raskere. Så lenge det er slik, preger det vårt bilde også, sa Olsen.

- Samtidig er det slik at styringsrenten er lav, men rentene som publikum betaler er ikke så lave, tilføyde han.

Les også: Sentralbanksjefen: Slik blir boligprisene de neste fire årene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.