Rapporten Norges Bank publiserte fredag, varsler at næringslivet tråkker enda hardere på bremsen.

Les hele saken her: Varsler nullvekst

Regionalt nettverk, som er Norges Bank temperaturmåler for norsk økonomi, viser at næringslivet venter nullvekst de neste seks månedene.

Når sentralbanksjef Øystein Olsen fastsetter styringsrenten legger han stor vekt på konklusjonene fra regionalt nettverk.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank konstaterer at tallene er svake og at næringslivslederne som har svart på Norges Banks undersøkelse, planlegger lavere aktivitet fremover enn Norges Bank har lagt til grunn i sine prognoser.

- Hadde dette vært den eneste nyheten, hadde Norges Bank selvfølgelig kuttet renten. Norges Bank ventet vekst på én prosent i andre første halvår, nå er det null, sier Andreasen.

Det er særlig én grunn til at han tror Olsen likevel velger å holde styringsrenten uendret på én prosent på rentemøtet om knappe to uker.

Veldig stimulans

- Vi får en veldig stimulans fra et stor fall i kronekursen, sier Andreassen.

Kursen på norske kroner har svekket seg kraftig det siste året, noe som gir en bedring av Norges kostnadsmessige konkurranseevne og som dermed gir økt lønnsomhet for konkurranseutsatt virksomhet.

Til tross for svake tall ser Andreassen lyspunkter i rapporten fra nettverket.

- Olje drar fortsatt hardt ned og vi ser spredning til forretningsmessig tjenesteyting. Men detaljhandel går bra og det går greit, ikke bra, i industri utenom oljerelatert, sier Andreassen.

Han viser til at både forbruket og boligmarkedet utvikler seg posivt.

- Det går dårlig i Norge, men det har ikke spredd seg. Det har ikke ført til massiv svekkelse i resten av økonomien, sier han.

Selv om han tror Olsen holder renten uendret nå, spår han at det blir rentekutt i desember. Og Norges Bank vil ikke stoppe med det, tror Andreassen.

Spår halvert rente

- Dessverre tror jeg det blir mer enn det. Dessverre fordi det indikerer at økonomien er så svak at den trenger flere rentekutt, sier Andreassen.

I likhet med Nordea spår Andreassen en styringsrente på rekordlave 0,5 prosent innen sommeren 2016.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier rapporten fra Regionalt nettverk har gjort henne og kollegaene veldig usikre på hva Norges Bank nå kommer til å gjøre. Hun sier tallene fra nettverket var svake, men ikke fullt så svake som hun hadde ventet.

- Det var svakere enn i andre kvartal, men kanskje ikke så svakt som vi hadde trodd det skulle være. Sysselsettingsutsiktene var faktisk revidert noe opp, sier Andresen.

Hun er usikker på hvordan Norges Bank vil tolke tallene som nå er kommet.

- Utviklingen er vesentlig svakere enn Norges Bank har lagt til grunn. Norges Bank ventet at veksten skulle bunne ut i andre kvartal og så ta seg opp. Nettverket indikerer at vi skal inn i fase med omtrent nullvekst. Sånn sett mener vi at vi trenger et rentekutt og lavere rentebane enn Norges Bank presenterte i juni. Men det som gjør oss usikre er at inflasjonen er midlertidig høyere og kronekursen vesentlig svakere og boligprisene har vokst sterkere enn Norges Bank har sett for seg. Særlig boligprisveksten tror vi Norges Bank er litt redd for at de kan ønske å vente og utsette rentekuttet til fjerde kvartal, sier Due-Andresen.

Les også:

Venter dyreste svenskekrone på 23 år

Ap ber deg stemme før regnet kommer

DNtv: Med denne gestikulerer du lyden opp i bilen

Med denne gestikulerer du lyden opp
BMW 7-serie byr på nyheter som hvermannsen kan få i sin neste bil. Se video!
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.