- Det er utsikter til at styringsrenten blir satt ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse i Norges Bank torsdag.

På rentemøtet denne uken valgte imidlertid sentralbanken svært overraskende å holde styringsrenten uendret.

Markedet ble tatt på sengen da beskjeden kom klokken 10 torsdag formiddag. Kronen styrket seg umiddelbart med rundt 25 øre mot euroen. 13 av 13 økonomer hadde på forhånd spådd rentekutt.

100 prosent sikkert

Men selv om renten ikke ble kuttet denne gangen, føler sentralbanken seg akkurat nå hundre prosent sikker på at renten vil bli satt ytterligere ned.

Den nye renteprognosen fra sentralbanken, den såkalte rentebanen, indikerer nemlig at renten vil bli satt ned i løpet av årets andre kvartal. Det betyr at kuttet kommer på møtet i enten mai eller juni, dersom utviklingen i norsk økonomi blir slik sentralbanken ser for seg.

- I løpet av andre kvartal er det 100 prosent sannsynlighet for et kutt langs den banen, sier Birger Vikøren som er direktør for pengepolitikk i Norges Bank.

Svakere utsikter nå enn da

Siden sentralbanken overraskende kuttet renten i desember har forventningene om ytterligere rentenedgang økt i markedet.  Og Norges Bank medgir at utsiktene er svakere nå enn de var i desember.

Den gangen fryktet Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre en markert nedgang i norsk økonomi som følge av en lavere oljepris.

  • Siden den tid har oljeprisen falt videre.
  • Det er utsikter til at aktiviteten i oljenæringen blir lavere enn sentralbanken tidligere har antatt
  • Lønnsveksten ifjor ble lavere enn Norges Bank la til grunn den gangen. Anslaget for årets lønnsvekst er dessuten redusert.
  • De siste månedene har flere andre sentralbanker gjennomført ytterligere lettelser i sin pengepolitikk. Samtidig er den anslåtte renteoppgangen internasjonalt nok en gang skjøvet ytterligere ut i tid.

Men nedturen som sentralbanken fryktet i desember har imidlertid ikke materialisert seg. Kanskje nettopp fordi sentralbanken var føre var den gangen.

- Så langt har utslagene i realøkonomien vært relativt små, og boligprisene fortsetter å stige mye. Styringsrenten holdes derfor uendret nå, sier Olsen.

Har gått bra så langt

Og det er nettopp her forskjellen mellom vurderingene ligger, forklarer Olsen til DN:

- I desember vektla vi i vesentlig grad faren for en markert nedgang i økonomien. Den risikoen trumfet den andre risikoen for finansiell stabilitet, som er der hele tiden.

- Så vektlegger vi den første risikoen litt lavere nå fordi vi har sett at det har gått bra så langt. Her tror jeg forskjellen ligger, sier Olsen til DN etter pressekonferansen torsdag.

Les også:

Sjefanalytiker: - Dette er mitt eneste svar
Sjeføkonom er rystet: - Dette er katastrofe!
Rører ikke renten
- Dette var veldig overraskende
  Ekstreme utslag i kronen
- Dette var veldig overraskende

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.