17 av 17 økonomer venter uendret rente etter Norges Banks rentemøte denne uken, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn.

Men vi kan likevel vente oss markedsreaksjoner i forbindelse med rentemøtet, mener norske økonomer.

- Det er en «non-event» med tanke på renteendring. Men det er ikke noen «non-event» med tanke på eventuelle reaksjoner i markedet, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

 

Mulighet for store bevegelser

Selv om det er liten tvil blant analytikerne om hva selve rentebeslutningen blir, vil både skriftlig og muntlig kommunikasjon fra sentralbanken i etterkant av møtet bli nøye vurdert av markedsaktørene. De vil lete etter signaler om eventuelle endringer i renten fremover.

Ifølge Syeds beregninger prises det akkurat nå inn relativ lav sannsynlighet for at renten kuttes ytterligere på rentemøtet i desember og relativ høy sannsynlighet for at det kommer et kutt på møtet i mars neste år. Beregningene er basert på faktiske handler i markedet for fremtidsrenter, såkalte FRA-renter.

Slik markedsprisingen er nå, mener sjeføkonomen at det ikke skal så mye til før vi kan se store bevegelser i rente- og valutamarkedet i minuttene og timene etter at rentebeslutningen blir gjort kjent klokken 10.00 torsdag.

- Kommer det et hint om at det kan komme et kutt i desember, ja da kan det bli veldig store reaksjoner, sier Syed.

 

Har overrasket før

De siste 12 månedene har Norges Bank klart å overraske markedet ved gjentatte anledninger. Først da renten overraskende ble kuttet i desember ifjor, senere da renten ikke ble satt ytterligere ned i mars, og til en viss grad da renten igjen ble kuttet både før og etter sommeren i år.

Noe helt klart signal om hvor renten går får vi trolig heller ikke torsdag, mistenker Syed.

- Det er vanskeligere å tolke Norges Bank sammenlignet med andre sentralbanker, fastslår sjeføkonomen.

Han minner også om at dette er et av sentralbankens to mellommøter i løpet av året, der rentebeslutningen ikke blir fulgt av nye prognoser for den økonomiske utviklingen og renteutviklingen i form av en ny utgave av Pengepolitisk rapport.

- Mellom pengepolitiske rapporter prøver de å være bundet opp så mye som mulig til siste pengepolitisk rapport, sier Syed.

 

Kan sende kronen sterkere

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener på sin side at det er priset inn nær 50 prosent sannsynlighet for et kutt allerede i desember i år.

Derfor vil markedet trolig reagere med å sende markedsrentene høyere og kronen sterkere dersom sentralbanken kommuniserer at utviklingen siden forrige rentemøte har vært omtrent som sentralbanken så for seg den gangen.

- Det vil faktisk være litt haukeaktig for markedet om Norges Bank går langt i å konkludere med at utviklingen har vært som forventet, skriver Bruce i en oppdatering fra Nordea Markets mandag.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

- Vi tror imidlertid at Norges Bank vil frastå fra å oppsummere utviklingen og i stedet liste opp nyhetene som trekker i ulik retning. Dersom det blir tilfellet vil markedet trolig legge mest vekt på at Norges Bank peker på at innenlandske nøkkeltall har vært på den svake siden og mindre vekt på at den sier at kronen er svakere enn ventet. I så fall vil reaksjonen i markedet bli heller avmålt, skriver Bruce.

Norges Bank legger frem rentebeslutningen klokken 10.00 torsdag. Den påfølgende pressekonferansen starter klokken 10.30. DN følger torsdagens beslutning og reaksjonene i etterkant gjennom hele dagen.

Les også:

Asia i dag: Kuppet markedet - arrestert for innsidehandel

- Jeg er veldig bekymret for de som rammes

Se DNtv: Triksene som gjør deg til flyvertinnenes yndling

Triksene som gjør deg til flyvertinnenes yndling
Dette vil de gjerne ha mer av.
01:31
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.