Torgeir Høien, som forvalter rentefondet Skagen Tellus, ser for seg en god ekspansjon i den globale økonomien i år, løftet av blant annet oljeprisfallet.

Likevel venter han at lange, nominelle renter holder seg lave. Dette, som kan høres paradoksalt ut, skyldes fallende inflasjon og fallende inflasjonsforventninger.

- De siste månedene har prisene på råvarer generelt og oljeprisen spesielt falt kraftig. Det gjør at inflasjonen tikker nedover hvor den allerede er lav. Også inflasjonsforventningene har dalt. Begge ting tilsier at sentralbankene kommer til å holde nullrentepolitikken på stedet hvil, sier Høien til DN.

Prisene i eurosonen falt i fjorårets siste måned, viser estimater fra Eurostat, statistikkontoret for EU onsdag.

- Det flørtes med deflasjon og det tror jeg stadig flere land vil gjøre fremover, sa Høien fra talerstolen onsdag.

«Eksflasjon»

Høien kaller det som nå skjer for  «eksflasjon» - ekspansjon uten inflasjon.

Forvalteren peker på sentralbanker som er blitt relativt impotente til å foreta seg noe med hensyn til den lave inflasjonen.

- Det kan virke som at nullrentepolitikken virker mot sin hensikt i det lange løp - at man får lavere heller enn høyere inflasjon, sier Høien og fortsetter:

- Vi er snart inne i det syvende året med nullrentepolitikk og det tror jeg påvirker folks forventninger til inflasjonen. Politikken er nå passiv, og sentralbankene kan håpe og tro at inflasjonen på sikt kommer opp. Jeg tror ikke det skjer. Det blir som i Japan, som har hatt nullrentepolitikk i mange år, men fremdeles deflasjon – om man ser bort fra prisøkningene når de har satt opp momsen. 

Han peker også på Storbritannia.

- Her har inflasjonen dalt samtidig som økonomien har tatt av – på tross av at styringsrenten er i kjelleren, påpeker Høien.

Han understreker at denne analysen ikke gjelder alle økonomier og peker på Russland som et åpenlyst unntak.

- Russland har stagflasjon, som vi hadde på 70-tallet. Også andre oljeeksporterende kan erfare motsatsen til hva jeg kaller «eksflasjon». Deriblant Norge, sier Høien.

Gradvis bedres

I motsetning til mange andre, så Høien ifjor for seg at rentene skulle falle gjennom året.

Det gjorde ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, som på sin side spådde oppgang. Onsdag erkjenner han at Høien har fått rett, men vil ikke gjenta veddemålet.

- Jeg tror rentene i Europa forblir lave en god stund. I Norge kan til og med rentene falle litt. På sikt er riktignok dagens rentenivå lavere enn det skal være, sier han til DN og utdyper:

- Den viktigste grunnen er at avkastningen på kapital i bedriftene kommer til å være god fremover. Da vil du ikke ha en avkastning på renter nær null. I dag er gapet for stort.

Sjeføkonomen mener lave renter ikke gjenspeiler verken spesielt lav inflasjon eller vekst.

- Rentene er lave fordi vi har hatt et stort behov for å rydde opp i feilene som ble gjort før finanskrisen. Da lånte mange for mye. Den prosessen går gradvis går mot slutten og derfor skal rentene stige, tror han.

Pengetrykking lite effekt

Uttalelser fra sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken (ECB) om prisstabilitet har ført til at mange spekulerer om ECB snart kommer på banen med en større pakke med kjøp av stats- og selskapsobligasjoner (QE)

 -  QE tror jeg har ikke har noen effekt på inflasjon, men i eurosonen vil det ha en funksjon med hensyn til å få ned renteforskjellene, mener Høien i Skagen-Fondene.

Les mer fra Skagenkonferansen:
- Det ser riktig dårlig ut. Som at markedene står helt stille
- Heldigvis for dere er Norge et av de rikeste, smarteste og mest velstyrte landene i verden
– Misunnelige på en norsk krise dnPlus (NB: krever innlogging)
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.