Tirsdagens arbeidsledighetstall fra Statistisk Sentralbyrå, Aku-tallene, var nok en skuffelse som indikerer at oljesmellen slår hardt inn på arbeidsledigheten i Norge, mener sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities.

Med den siste tidens fall i både oljepris og finansmarkeder er ikke lenger tanken om nullrenter i Norge fremmed for hverken ham eller sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Blir det riktig ille, kan vi også i Norge ende opp med nullrenter. Kanskje i slutten av 2016 eller begynnelsen av 2017, sier Juel til DN.

- Ja, det er helt klart en mulighet, legger Lødemel til og utdyper:

- Det er ikke vårt hovedscenario, men sannsynligheten for at det går i den retningen har definitivt økt de siste to månedene.

Flere rentekutt

Arbeidsledigheten på 4,5 prosent ligger over Norges Banks anslag på 4,25 prosent for i år og neste år. Det taler isolert sett for økt sannsynlighet for rentekutt, mener Lødemel.

Spørsmålet er om sentralbanken lener seg på Aku-tallene, som viser 8000 ledige i andre kvartal, eller den registrerte ledigheten fra Nav, som viser 4000.

Den lave oljeprisen kan i tillegg få ytterligere konsekvenser for den stigende ledigheten, mener Juel. Han peker også på at kronekursen - den svakeste på 15 år, vil være sentral i rentebeslutningen.

- Den har hjulpet oss veldig. Sentralbanken må vurdere om dette er nok, eller om man i tillegg trenger å kutte renten, sier Juel.

Han venter i utgangspunktet rentekutt fra Norges Bank i henholdsvis september og «før sommeren» i 2016. Dersom oljeprisen blir lilggende på mellom 40 og 50 dollar fatet de neste par årene, kan det imidlertid blir flere, ifølge Juel.

- Ser Norges Bank langt fremover, vil de se at lønnsveksten kan bli svakere enn de regner med, og det kan gjøre at de lar renten skli lenger ned, forklarer han.

- Hvor sannsynlig er dette?

- Det er absolutt en mulighet som ikke er veldig lav.

Sliter mer enn Sverige

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror arbeidsledigheten kan være nær toppen. Han holder også muligheten åpen for at det blir nullrente i Norge, og viser til utviklingen i Sverige.

- Her hjemme sliter vi mer enn i Sverige. Så at vi kan få nullrente her er på ingen måte en umulighet, men jeg tror ikke det kommer til å skje, sier sjeføkonomen til DN.

Etter å ha studert Aku-tallene nærmere, vil han ikke bli overrasket om man ser en nedrevidering neste måned eller en brems i oppgangen.

- Nyansene er mindre negative enn det overskriften viser. En oppgang fra fra 4,3 til 4,5 prosent får man bakoversveis av, men ser man nærmere blir man noe beroliget, sier Syed.

Sparebank 1-økonomen tror imidlertid fortsatt på rentekutt i høst, og holder en knapp på førstkommende rentemøte, 17. september. Han ser heller ikke bort i fra at Norges Bank vil senke rentebanen ytterligere.

 

Les også: Arbeidsledigheten stiger videre

Jaguar-suv utfordrer Porsche

Marinejegernes indre liv

 

Se også:

- Det er ikke krise i Norge:

- Det er ikke krise i Norge
Statsminister Erna Solberg og Siv Jensen møtte pressen i forkant av budsjettkonferansen onsdag
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.