Tirsdag forrige uke kuttet overraskende den svenske Riksbanken styringsrenten til null.

Det er det langt fra alle som applauderer.

En av de største kritikerne til nullrentepolitikken er en av Sveriges mest anerkjente økonomiprofessorer, Lars Jonung, professor emeritus ved Økonomihøyskolen i Lund.

I et lengre intervju med svd.se sier Jonung at han er redd Sverige gjør samme feil som USA gjorde før krasjen i 2008 og at Riksbankens nullrentepolitikk øker risikoen for en ny finanskrise.

- En sentralbanks viktigste oppgave er å passe på den finansielle stabiliteten. Alle finansielle kriser fra 800 år tillbake har skjedd etter en lengre periode med kraftig kredittvekst i kombinasjon med lave renter. Det er akkurat det vi har sett i Sverige de siste 15 årene. Vi bygger opp forutsetningene for en fremtidig finansiell krise. Vi vet at den kommer, vi vet bare ikke når. Fremtiden er ikke krisefri. Det er en fundamental innsikt fra vår økonomiske historie, sier professoren til svd.se.

Må ta hensyn til eiendels-inflasjon

En av årsakene til nullrenten er frykt for deflasjon - et fallende prisnivå.

Jonung påpeker imidlertid at Sverige har inflasjon i dag, men ikke konsumpris-inflasjon, men inflasjon i eiendelspriser som for eksempel bolig og aksjer:

- En sentral lærdom fra den amerikanske finanskrasjen i 2008 er at en sentralbank som ser bort fra en kraftig og langvarig eiendels-inflasjon før eller senere havner i en finansiell krise. Den lærdommen bør Riksbanken ta til seg.

Professoren sier til svd.se at sentralbanken bør forhindre finanskriser gjennom å motvirke eiendels-inflasjon - ikke skape dem gjennom bare å se på konsumprisene.

- Det er de rike husholdningene som eier aksjer og boliger som vinner på nullrenten. Jeg er overrasket over at LO ikke er en av de fremste kritikerne av nullrenten - i stedet for å fungere som en aktiv heiagjeng for lave renter, sier Jonung.

 

Les også: Spår dollarkrakk

 

Frykter ny økonomisk katastrofe
 

Slakter pengetrykkingen til Federal Reserve  

 

 
Fremtidsfrykt i Davos: - Kan skape enda en boble, enda en krise  (2013)

 

 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.