Federal Reserve har igjen talt, og den amerikanske sentralbanken har valgt å holde styringsrenten i landet uendret.

Renten har vært nær null siden finanskrisen ble et faktum i 2008, og det har over tid bygget seg opp forventninger om at renten ville bli hevet på nettopp dette rentemøtet.

- Jeg tror renteøkningen nærmer seg og jeg tror det ligger i kortene at de øker i desember, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

DN er tilstede på pressekonferansen i Washington D.C. Følg med i DN Direkte.

Sentralbanksjef Janet Yellen ble nødt til å begrunne beslutningen og planen for hvor raskt renten eventuelt vil bli satt videre opp da hun snakker på pressekonferansen klokken 20.30 norsk tid.

- Utviklingen internasjonalt vil tynge, men har ikke endret de økonomiske utsiktene, hevdet Yellen da hun snakket etter avgjørelsen.

- Riktig å heve

I pressemeldingen i forbindelse med dagens beslutning, gjentok sentralbankens rentekomite at det vil være riktig å sette opp renten når den har sett «ytterligere forbedring i arbeidsmarkedet» og når komiteen er«tilstrekkelig sikker på at inflasjonen vil bevege seg tilbake mot målet på to prosent på mellomlang sikt».

Etter fem møter med enstemmig rentebeslutning, var det denne gangen uenighet blant medlemmene som har stemmerett. Jeffrey M. Lacker stemte for en renteøkning på 0,25 prosentpoeng.

13 av 17 medlemmer i rentekomiteen vil heve renten i 2015. Kun tre vil vente til 2016.

Først i 2018 venter Fed at inflasjonen vil nå målet på to prosent. Arbeidsløsheten ventes å falle til fem prosent innen utgangen av året.

Ønsker prisstabilitet

Samtidig er arbeidsledigheten nå på vei ned mot nivået som sentralbanken ser på som målet for sitt todelte mandat. I tillegg til et mål om lav arbeidsledighet, setter sentralbanken også renten med mål om prisstabilitet. 

Inflasjonen i USA er lav og spørsmålet nå er når den begynner å ta seg opp igjen. 

- Den økte usikkerheten i utlandet og svakere inflasjon gjorde at komiteen mente det var passende å vente på ytterligere bevis på at inflasjonen vil stige på mellomlang sikt før renten heves, sier sentralbanksjef Janet Yellen på pressekonferansen torsdag.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Elin Høyland)

Økning før nyttår

Dersom usikkerheten og uroen i markedene etter hvert går over, tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets at renteøkningen kommer på agendaen igjen:

- Roer ting seg ned så er det helt klart at det blir enten oktober eller desember.

Han tror desember-møtet vil være det mest aktuelle, siden dette er det første møtet der beslutningen vil bli etterfulgt av en pressekonferanse.

Yellen opplyser imidlertid på pressekonferansen torsdag at også oktober-møtet kan bli etterfulgt av en pressekonferanse, dersom det skulle være nødvendig.

 

Les også: Vil du leve lenge? Ta utdannelse!

- Man kan markedsføre fra en sofa

Northug-effekten: Sponsorinntektene til langrenn har økt med 53 mill.

 

Se også:

Slik løper du Oslo Maraton:

Slik løper du Oslo Maraton
Se ekspertens guide gjennom maratonløypa.
01:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.