Norske og internasjonale renter steg fredag etter at det amerikanske arbeidsmarkedet i juli utviklet seg bedre enn ventet. Samtidig ga norske makrotall fredag et blandet bilde av utviklingen i Norge.

I USA steg sysselsettingen utenfor jordbruket med 207.000 personer, mens det på forhånd var ventet en vekst på 147.000 personer. Sysselsettingsveksten så langt i år har i gjennomsnitt vært på 191.000 personer i måneden, 5.000 mer enn i 2004, hvor veksten i økonomien var den sterkeste på fem år.

I tillegg til en positiv utvikling i sysselsettingen, bidro også en sterkere enn ventet timelønnsvekst til at rentene trakk opp. Lønningene var i forrige måned opp med 0,4 prosent, mot en ventet oppgang på 0,2 prosent. Siden en sterk lønnsvekst før eller siden vil slå ut i sterkere prisvekst, kan Federal Reserve bli nødt til å gå raskere frem i rentesettingen hvis lønnsveksten holder seg høy.

-Lønnsveksten har utviklet seg sterkt den seneste tiden, noe som har holdt forbruket oppe. Utviklingen i lønnskostnadene er noe Fed må følge nøye med på, sier økonom Glenn Haberbush i Mizuho Securities til Bloomberg News.

I Norge offentliggjorde SSB fredag både detaljomsetningstall for juni og AKU-ledighet for mai. Mens detaljomsetningen steg mer enn ventet med 1,1 prosent, overrasket AKU-tallene med å vise en ledighet på 4,7 prosent, mot ventet 4,5 prosent.

Økonomene i DnB Nor Markets tror Norges Bank legger større vekt på arbeidsledighetstallene fra Aetat, som har vist en bedring av arbeidsmarkedet i en periode med sterk vekst i økonomien.

"Sammen med sterke tall for privat konsum, vil tallene neppe ha særlig innvirkning på rentebeslutningen torsdag. Vi venter at renten holdes uendret på 2,0 prosent", skriver seniorøkonom Erlend Lødemel i DnB Nor Markets i en analyse.

Renten på det tiårige norske statsobligasjonslånet NST 471 endte opp fire punkter til 3,71 prosent, mens differansen til tilsvarende tyske renter var 34 punkter. Euroen er notert til 7,8932 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.