Interbankrentene i Kina, rentene som de kinesiske bankene krever for å låne penger til hverandre, nådde rekordnivåer torsdag.

Mellomstore kinesiske banker og deler av næringslivet opplever en alvorlig likviditetskrise, skriver Dagens Næringsliv.

Frem til denne uken hadde dagsrenten siden årsskiftet doblet seg fra 2,5 prosent til i overkant av fem prosent.

Torsdag spratt renten opp til rekordnivået 13,91 prosent på det høyeste, mens syv-dagers-renten økte til 12,45 prosent, ifølge rapporter fra nyhetsbyråene Reuters och Bloomberg.

Årsaken til det kraftige rentehoppet er at kinesiske myndigheter prøver å få kontroll med offisielle utlån via de gjennomregulerte storbankene og gråmarkedet, og derfor har strammet inn de siste ukene, skriver DN.

Rentene faller imidlertid kraftig tilbake fredag etter at Kinas sentralbank, Peoples Bank of China, skal ha stilt ny likviditet til disposisjon til bankene, ifølge Bloomberg News. Syv-dagers-renten lå i overkant av åtte prosent fredag morgen norsk tid.

Et varsel
Kinas sentralbank har frem til nå strammet inn og nektet å skyte inn mer penger for å løse bankenes likviditetsmangel.

Lignende rentesjokk som Kina opplevde torrsdag var vanlige i den første fasen av finanskrisen, og flere ser det som et varsel om at større kriser er på vei.

Den nye politiske ledelsen har flere ganger gjentatt at det ønsker en stabil vekst og det er villige til å akseptere en lavere vekstrate i en overgangsperiode.

Sentralbanken ønsker å få bedre kontroll med utlånsaktiviteten i bankene og i det uregulerte markedet. Gråmarkedslån utgjør 70 prosent av den årlige verdiskapningen, ifølge Fitch Ratings.

– Det er en likviditetsskvis i Kina på kort sikt. Dette skyldes myndighetenes forsøk på å rydde opp i markedet. Forventningene om en svakere vekst i Kina skyter fart, sier direktør Ben Kwong hos meglerhuset KGI Asia til Bloomberg.

Enestående kredittboble
For to uker siden misligholdt China Everbright Bank et lån på rundt seks milliarder kroner til en av Kinas største statskontrollerte banker.

Fitch Ratings har advart om at den kinesiske kredittboblen er enestående i moderne historie.

Samlede utlån har økt fra 9000 milliarder dollar til 23.000 milliarder dollar på under fem år.

– Vi har ikke sett en økning av kreditt i forhold til bruttonasjonalproduktet i et så stort land, i løpet av så kort tid siden denne typen statistikker startet. Slike hendelser vil på et eller annet tidspunkt føre til problemer i banksektoren, sa direktør Charlene Chu denne uken.

Les også: Advarer mot enestående kinesisk kredittboble


Investorene frykter Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.