Etter at Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent ved siste rentemøte, har lange norske renter falt betydelig.

Mandag endte norsk tiårs swap-rente på 1,81 prosent. Det er nivåer vi ikke har sett siden i vår, påpeker analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

- Fallet den siste tiden har gått fort, skriver han i meglerhusets morgenrapport tirsdag.

Bernhardsen mener noe av årsaken er at markedet nå venter at styringsrenten i Norge skal være lav lengre enn tidligere ventet.

Toårsrenten, som ifølge analytikeren bør være et godt uttrykk for hva markedet tenker om Norges Bank, falt den dagen sentralbanken kuttet styringsrenten. Den har også falt noe i ettertid, men det meste ble tatt ut på rentemøtet.

- Lange renter har fortsatt å falle etter det. Det er litt spesielt, sier Bernhardsen til DN.

Følg DN Børs & Marked her.

(saken fortsetter under grafen)

Kilde: Macrobond
Kilde: Macrobond

Flukt til sikre papirer

Sammenlignet med europeiske renter, har de norske lange rentene falt betydelig.

Ifølge Bernhardsen kan en av årsakene til fallet, være børsuroen som har preget verdensøkonomien den siste tiden.

- Akkurat de to siste dagene har markedet vært positivt. Men vi har sett litt av den tradisjonelle typen flukt til sikre papirer i en periode før dette, som kan være grunnen til noe av bevegelsen internasjonalt, sier Bernhardsen.

Når etterspørselen etter sikre papirer som statsobligasjoner øker, går prisene opp. Når prisene på statsobligasjoner går opp, går rentene ned.

Drevet av to ting

- De lange rentene i Norge er drevet av to ting. Det første er Norges Bank, som styrer toåringen og mye av femåringen. Desto lengre utover i kurven du kommer, jo mer er rentene drevet av det internasjonale, sier analytikeren.

Nivåene i internasjonale renter er også lave, men fallet i Norge er større.

- Når vi både tar hensyn til de internasjonale forholdene og Norges Bank, og ser på hva tiårsrenten i Norge er, synes jeg den ser veldig lav ut på dagens nivåer, sier Bernhardsen.

Tror på korreksjon

Når renten blir drevet raskt ned, og ser lav ut sammenlignet med tiårsrenten i eurosonen, er det, ifølge Bernhardsen, mer sannsynlig at det kommer en korreksjon opp på kort sikt.

- Nå har det falt såpass mye, såpass bratt. Jeg klarer ikke forklare det fallet ut i fra de fundamentale årsakene som vanligvis pleier å drive de lange rentene. Da kan det korrigere opp, sier han.

Analytikeren mener imidlertid det er vanskelig å si når dette vil skje.

- Om det skjer i dag eller om det for eksempel vil falle litt til først, det vet jeg ikke, sier Bernhardsen.

Selv om de lange rentene skulle korrigere opp med om lag 20 basispunkter, vil tiårs swap-renten ligge på rundt to prosent, og vil fortsatt være på lave nivåer, understreker Bernhardsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Setter av fire mrd. til krisetiltak

Bankkrangel om rentepolitikk

New York Times slår nye rekorder

Se DNTV: Her stormer Air France-ansatte hovedkvarteret

Her stormer Air France-ansatte hovedkvarteret
Her går illsint Air France-ansatte til aksjon mot toppledelsen på flyselskapets hovedkvarter i Paris.
00:59
Publisert: