Verdens sentralbanker har i årene etter finanskrisen pøst penger inn i økonomiene ved såkalt kvantitative lettelser, eller pengetrykking sagt på en folkelig måte, i håp om å øke veksten.

USA var først ute, og den amerikanske sentralbanken Fed kjøpte på det meste obligasjonslån i markedet for 85 milliarder dollar i måneden (over 700 milliarder kroner), etter å ha senket styringsrenten til null. Der har den vært siden, men nå tror ekspertene på renteheving i desember, noe som vil være den første renteøkningen i USA siden 2006.

Rekordlave renter har blant annet ført til en gjeldsoppbygging som verden aldri har sett maken til. Den globale gjelden har økt med 50.000 milliarder dollar siden 2009 til 240.000 milliarder dollar (eller to billiarder kroner). Dette er over tre ganger høyere enn verdens bruttonasjonalprodukt.

Den europeiske sentralbanken (ECB) startet pengetrykkingen i mars ved månedlig kjøp av europeisk statsgjeld og andre typer verdipapirer for 60 milliarder euro. ECB skal til sammen bruke en sum tilsvarende nesten 10.000 milliarder kroner.

«Tysklands fem vise menn»

Mange har vært skeptiske til all pengetrykkingen, men har talt for døve ører så langt.

Nå kommer Berlins råd av økonomiske eksperter, også kalt «Tysklands fem vise menn», med en klar henstilling til ECB om å stoppe sine stimulanser av økonomien, skriver telegraph.co.uk.

- Pengepolitikken fører til en økende risiko for den finansielle stabiliteten som kan bane vei for en ny finanskrise, heter det i rådets årsrapport.

Vismennene vil derfor ha en rask slutt på den ukonvensjonelle pengepolitikken.

- Vedvarende lave renter tærer på bankenes og forsikringsselskapenes inntjening og øker apetitten på risiko. Det er viktig å unngå å utsette slutten på det lave rentenivået i for lang tid, heter det også fra det tyske rådet.

Advarselen risikerer imidlertid å fall på stengrunn, for ifølge ekspertene ventes det at ECBs neste utspill vil være å øke hastigheten på pengetrykkingen eller å sette renten ytterligere ned.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Han mener USAs virkelige gjeld er over tre ganger så stor


Slakter svensk nullrente (2014)

Slakter pengetrykkingen til Federal Reserve  (2013)