Onsdag rapporterte Statistisk Sentralbyrå ekstremt sterke tall for prisveksten her til lands.

Les alt om tallene her: - Sjokkerende

En kjerneinflasjon på 3,7 prosent på årsbasis fikk mange makroøkonomer til å avlyse det indikerte rentekuttet fra Norges Bank på neste rentemøte 22. september.

Det mener sjeføkonom Frank Jullum er for tidlig:

- Vi mener det er altfor tidlig å avblåse et september-kutt, men vil endre synom nøkkeltallene framover overrasker på oppsiden, skriver han i en fersk analyse.

  Kan være forhastet

Han tror en rentehalvering på neste rentemøte, fra 0,5 prosent til 0,25 prosent, fortsatt er innenfor rekkevidde:

- Selv om vi er enig i at sannsynligheten for et september-kutt har falt, tror vi dette kan være litt forhastet. I junirapporten presenterte Norges Bank en rentebane med nesten 100 prosent sannsynlighet for et rentekutt i september, skriver Jullum, og fortsetter:

- Siden da har nyhetene kommet litt inn på begge sider. (...) Samlet viser det såkalte renteregnskapet kun en liten oppjustering siden juni, mener sjeføkonomen.

  Påvirker risikovurderingen

Han trekker imidlertid også frem boligprisene, som har steget langt mer enn ventet. Dette vil påvirke risikovurderingen til Norges Bank:

- Man kan spørre seg hvorfor Norges Bank skal kutte renten når veksten tar seg opp, ledigheten faller, inflasjonen øker fra høye nivåer og boligprisene øker kraftig, skriver han, og fortsetter:

- Men økningen i Nibor-påslagene kan faktisk føre til en pengepolitisk innstramming dersom rentene holdes uendret ved at bankene da sannsynligvis kommer til a øke sine utlånsrenter.

  Entydig

Blant økonomene som tror at rentekuttet avlyses er sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea:

- Løpende inflasjon trekker entydig i retning av at her blir det ikke noe rentekutt i september, nei, sa Olsen til DN onsdag.

- Det gjør det enda vanskeligere å sette ned renten med de arbeidsledighetstallene vi har fått, med prisveksten og med veksten i boligprisene, konkluderte han.

Les også: - Vi bommet så skrekkelig at vi sliter litt med å finne ut av dette

 

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Har oppdaget nye «kjempevirus»

«Styltebussen» kan være en bløff  

25-åring arver milliardformue  

 Storstilt pengetrykking og rekordlave renter: - Alt er definitivt ikke helt som det skal være  

Utbyttefest for gründertrio dnPlus  (DN+)

Se DNs boligspesial: Norges mange boligmarkeder

Anbefalt fra DNtv: Bli med på Sunnivas ferd gjennom ett av verdens hardeste triatlon

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.